700-szoros volt a különbség a magyarországi ingatlanok legalacsonyabb és legmagasabb négyzetméter-árai között, derül ki egy friss felmérésből. Arra a kérdésre is választ kaptunk, hogy tavaly hol lehetett a legdrágábban és a legolcsóbban ingatlanhoz jutni.

Hatalmas különbségek

Hatalmas különbségek vannak a magyarországi lakóingatlanok árai között a legmagasabb és legalacsonyabb négyzetméterárak alapján – írja az ingatlan.com. A portál egy elemzést készített a KSH adatait használva, így a tavalyi értékesítések alapján rangsorolta a legdrágább és legolcsóbb közterületeket. A portál emellett saját adatai alapján egy áttekintést adott, hogy az idén eladásra kínált lakóingatlanok alapján milyen különbségek adódtak az országon belül. Kiderült: Budapesten és a Balaton-parti településeken kérnek a legtöbbet az ingatlanokért. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Élen a 12. kerületi Költő utca

A KSH adatai szerint a múlt évben Budapesten, a 12. kerületi Költő utca volt a legdrágább országosan és Budapesten belül, itt csaknem 2,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron juthattak hozzá a vásárlók a lakóingatlanokhoz. A második helyet az 5. kerületi Vécsey utca érdemelte ki 2,3 millió forintos négyzetméterárral, a harmadikat pedig az 1. kerületi Orom utca, ahol egy négyzetméterért 2,2 millió forintot fizettek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A Hős utca a legolcsóbb

A fővárosban a 8. kerületi Hős utca volt a legolcsóbb tavaly 223 ezer forinttal, a sorban a következő a 16. kerületi Rákóczi út és a 10. kerületi Gitár utca 298 ezer, illetve 313 ezer forinttal.

Drága a Balaton-part is

Ha elhagyjuk a fővárost, akkor sem árt a vastag pénztárca. Az összeállítás szerint a Balaton-parti településeken is megkérik az árát az ingatlannak. Az első helyen a balatonfüredi Honvéd utca áll 2,34 milliós összeggel. A siófoki Deák Ferenc sétány és Vitorlás utca kapott helyet még a képzeletbeli dobogón 1,73 millióval és 1,62 millióval.

Ha kevés a tőke…

A legolcsóbb lakóingatlanokat pedig Mezőhegyes adta 2022-ben: a Komlósfecskéspuszta majorban 21 ezer, az 57-es és Ómezőhegyesi majorban pedig 23-23 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, majd a rudabányai Árpád utca jön 27 ezer forintos értékkel.

Így állunk 2023-ban

Az ingatlan.com saját adatbázisa alapján bemutatja, hogy az idén eladásra kínált lakások alapján melyek voltak a legolcsóbb és legdrágább közterületek. A 2023-as listát a Budapest 5. kerületében lévő Széchenyi rakpart vezeti közel 3,5 millió forintos átlagos négyzetméterárral.

A top 10-es mezőny

A top tízben helyet kapott még a főváros 3. kerületében elhelyezkedő Judit utca, az 5. kerületi Vigadó tér és Kossuth tér, a 11. kerületi Libella köz, valamint a 12. kerületi Denevér út és Hunyad lejtő, továbbá Balatonfüred egyik legfrekventáltabb, a tópart közvetlen közelében húzódó Zákonyi Ferenc utca 2,8–3 millió forintos átlagos négyzetméterárral.

Ahol 5 ezer forint a négyzetméterár

Érdekesség, hogy hazánk legolcsóbb területe a Somogy vármegyei Nágocs településen a Táncsics Mihály utca, ahol négyzetméterenként 5, azaz ötezer forintért hirdették meg az eladó ingatlanokat.

700-szoros a különbség

Ez egyben azt is jelenti, hogy a legalacsonyabb és legmagasabb átlagos négyzetméterárral rendelkező utcák között 700-szoros volt a különbség 2023-ban – írja az ingatlan.com.

Kiemelt kép: az ország legdrágább helye a 12. kerületben. Fotó: Skyline Residence.