Minden bringás számára fontos a kényelem és a hatékonyság a tekerés során. Ehhez azonban nemcsak egy jó bringára, de néhány minőségi alkatrészre is szükség van. Ilyen például a pedál is. 

A kezdők számára talán kissé nehéz lehet a pedálcsere, de szerencsére ez egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik. A különféle bringa típusokhoz más-más változatokat szerezhetünk be. A következő pár sorban a pedál szerepéről és típusairól olvashatsz bővebben, hogy te is megtaláld az igazit!

A pedál feladata

A kerékpár hajtásában a legfontosabb alkatrész természetesen a pedál. Lábunk az egyik legfontosabb érintkezési pont a bringával, így nagyon fontos a pedál minősége. Egyértelmű tehát, hogy nagyban befolyásolja a kényelmünket is. 

Egy megfelelő pedállal továbbá az erőkifejtés is hatékonyabb lehet. Ez ugyanis az a forgáspont, amellyel a hajtómű körkörös mozgatását tesszük lehetővé.

Milyen pedálok közül választhatunk? 

A pedáloknak alapvetően két fő csoportja van. Megkülönböztetünk taposó- és patentpedálokat. A speciális piaci kínálatban a Shimano darabjait is megtalálhatjuk. A MaxBike alkatrész kínálatát felkeresve különleges termékekre lelhetsz!

A taposópedál nem más, mint a normál pedál. Készülhet műanyagból vagy fémből, és ez esetben nincs meghatározva, hogy milyen cipőt viseljünk. Ez a típus kitűnően rávezet a helyes lábtartásra és a megfelelő egyensúlyra. 

A patentpedál jelentős mértékben javít a hatékonyságunkon tekerés közben, ami rendkívül előnyös. Ezt a típust tulajdonképpen a körkörös pedálozás igénye hozta létre. Ez leginkább a haladó bringások számára ajánlott.

Hódít az SPD pedál?

A patentpedálok közül említésre méltó az ún. SPD, azaz Shimano Pedálozási Dinamika pedál. Ez manapság igen népszerű, most azt is eláruljuk, hogy miért!

Ez egy cipő-pedál rendszer, amely sokkal kényelmesebb és hatékonyabb pedálozást tesz lehetővé. Többnyire túra- és terepcipőkhöz használják. 

Számtalan előnye van. Például könnyített rugóinak köszönhetően a ki- vagy belépés is igen egyszerű. Az önbeállító rendszer szintén támogatja a könnyű használatot. Végül, a biztonságos közlekedést az integrált prizma garantálja, az pedig csak hab a tortán, hogy külön beállítható a kioldási és belépési rugóellenállás.

Amennyiben minőségi bringás kiegészítőre vágysz, akkor a Cube, a Thule, a Pearl vagy az Acid márkák darabjai között érdemes szétnézned! A pedálok kategóriájában pedig a Shimano márka a legerősebb. Látogass el a MaxBike webáruházába, ahol mindent megtalálsz, ami a bringázáshoz kapcsolódik!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!