Egy gyönyörű és hangulatos faluban találod magad ha a turjánvidéket keresed Budapest környékén. Egy szombat délutánt megér a környék!

A hely a jellegzetes lápi-mocsári vegetációnak köszönheti nevét. A pangóvizes, szerves anyagban dús, lápos és ásványi anyagban bővelkedő mocsári területeket nevezte az itt élő nép egykor turjánnak.

Mocsárvidék Budapest környékén

A táj az egykori Alföld képét mutatja, amikor is ezek a turjánok elhelyezkedésükből adódóan egybefüggő, mástól eltérő, külön tájegységet alkottak. A turján név a 19. század második felétől vált szakszóvá. A fogalom magyarázata a következő: „hajdani, összefüggés nélküli medermaradványokban kialakult mocsár”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Itt a válasz hol találod az agglomerációban

Ezt a gyönyörű tájat az M0 és az M5 autópálya kereszteződésénél találod. A turjánvidék legészakibb települése a budapesti agglomerációhoz tartozó Alsónémedi.

Tőzeges, mocsaras táj

A község szomszédságában a laposabb részeken vízállások, vízfolyások alakultak ki. Ezekben nádas, gyékényes növényzet telepedett meg, tőzeges, mocsaras talajok keletkeztek. A nád, gyékény alkalmas építőanyagul szolgált évszázadokon át, csakúgy, mint a vizenyős rétek bokrainak, fáinak vesszője.

Alsónémedi sztorija

Alsónémedi Pest megye egyik legrégibb települése, első írásos említése, már 1067-ben írtak róla feljegyzést az Árpád, majd az Aba nemzetség képviselői. 1300-as évektől a váci püspökség tulajdonába került a falu, a török hódoltság idején elnéptelenedett, majd az 1600-as évek végén ismét benépesült és a főváros közelsége miatt mezőgazdasági településsé alakult, rengeteg kofa járt be innét a belvárosi piacokra.

Az első világháború nagyon sok anyagi és emberáldozatot követelt Alsónémeditől, a Szabadság téren található felújított emlékmű őrzi a hősök emlékét. A két világháború között a nagybirtokosok parcellázással szanálták birtokaikat, így sokan jutottak bérföldekhez. Az 1945 után új korszak indult, a földosztás az egész falut megmozgatta. Lassan fejlődésnek indult az ipar is.

Szúnyogriasztót vigyél magaddal!

Ha a századelő vidéki hangulatára vagy kíváncsi indulj el Alsónémediből Ócsa felé. A két ttelepülés között találod a vadregényes turjánvidéki tájat. Ha nyáron mész, szúnyogriasztót ne felejts magaddal vinni.

Videó erről a csodálatos Budapest környéki tájról és Alsónémediről

Nézd meg Alsónémediről készült filmet mert még rengeteg érdekes dolgokat tudhatsz meg erről a Budapest környéki településről.