„Tudom a fájdalomnak tépett arca van, azt nézzük unos-untalan… …mindannyian.” – mondja a Hiperkarma száma, a Secperc, de valószínűleg a megírásakor sem gondoltak arra, hogy nemcsak a fájdalom lehet tépett – vagy éppen ezer arcú, hanem okozhatja is rengeteg dolog ezt. Többek között a vállfájdalom esetében, amelynek valóban annyi oka lehet, hogy azt elsőre valószínűleg nem is sejtjük (hacsak nem szakmabeliek vagyunk). Tekintsük át a legfontosabb lehetséges okokat röviden.

A teljesség igénye nélkül…

Stressz: mindenért szoktuk a stresszt okolni: néha pedig tényleg ő a ludas, még szervi fájdalmak esetén is. Persze nem elég egy stresszes vizsgaidőszak vagy munkahelyi határidő: az állandó stressz azonban befeszült, merev izomzatot okoz, emellett rossz tartást, és ez gyakran okoz görcsös fájdalmat a váll tájékán.

A vállízület meszesedése: kezelés hiányában nemcsak akut, de állandósult vállfájdalmat is okozhat és akár komoly ízületi mozgáskorlátozottságot okozhat.

Nyáktömlő gyulladás (bursitis): a vállízületben találjuk testünk legnagyobb nyáktömlőjét. Ennek gyulladásának nincs jó vége: fájdalom és nyomásérzékenység is jelentkezhet a vállak külső oldalán. Ez is sokkal gyakrabban fordul elő idősebb korban.

Vállficam: a ficamokat mindnyájan ismerjük és bár a vállficam nem a leggyakoribb az életben, erre különös figyelmet kell fordítani. Gyakorlatilag amint „helyre lett téve” a váll, el lehet (sőt, érdemes) kezdeni a gyógytornát, rehabilitációt. Itt a gyógytorna szinte csodaszer: ezzel visszanyerhető a ficam előtti teljes mobilitás, minden fájdalom nélkül.

Törések után problémát okozhat a tartós rögzítés is. Nem minden törés után várhatjuk el a teljes mozgásterjedelem visszaállítását, azonban gyógytornával sokkal jobb eredmények érhetők el, mint nélküle.

Izomegyensúly felborulás: ez lehet nem megfelelő edzés vagy munkahelyi nem megfelelő izomhasználat következménye is. Miután a helyes diagnózis felállításra került, a gyógytornász célzott gyakorlatokkal általában jól tudja kezelni ezt, az ezzel járó fájdalmak kiváltó okát meg tudja szüntetni.

Befagyott váll: bár a nevéről elsőre ez nem nyilvánvaló, itt a vállak és a körülöttük található lágy szövetek gyulladásáról van szó.

Mi nyújthat segítséget?

Mint látjuk, a különböző vállfájdalmakat rengeteg minden okozhatja. Nincs egyértelmű csodaszer minden ellen, de sok típusú vállfájdalom ellen sokat segíthet a rendszeres gyógytorna.

Az egyik ok, amiért ezt sokan ajánlják és választják, az, hogy nem a fájdalom (tehát a következmény) ellen lép fel, hanem magát az okát igyekszik megszüntetni. A nyújtó gyakorlatok segítenek az izmok ellazításában, így a vállban érződő görcsösség is elmúlik sok esetben, és a vállízület normál mozgástartománya is helyreállítódik.

De ez nem minden, nagy hangsúly kerül a vállízület stabilizálására is: itt a különböző gyakorlatok a váll körüli izmok erősítését segítik.

Egy szakember valóban sokat segíthet abban, hogy ne csak a vállfájdalom múljon el, hanem a váll valóban egészséges maradjon hosszabb ideig.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!