Vasárnap délben zárjon be minden üzlet! Ezt szeretné elérni a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Azzal érvelnek, hogy a drága energia miatt túl sokba kerül működtetni a boltokat, ráadásul az alkalmazottaknak is kell pihenő. Magyarországon egy évig volt vasárnapi boltzár, de eltörölték, mert nem tetszett az embereknek, ráadásul a kieső vásárlások miatt az állam is sok adóbevételtől esett el.

Nagyon szeretné a szakszervezet

„A munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul, hiszen a mostani rezsiárak mellett az őszi–téli időszakra kanyarodva nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani” – véli az ügyet felkaroló szakszervezeti vezető, Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vasárnap délben zárjanak be a boltok!

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az áruházak” – mondta a Vg.hu oldalnak Karsai Zoltán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rezsiválság a boltokban

Az érdekvédelmi képviseletnek a munkavállalók jólléte az első és legfontosabb, a rezsiválság miatt azonban az őszi–téli időszakhoz közeledve azt is hangsúlyos elemnek tartják, mekkora költségcsökkentő lehetőség egy kereskedelmi vállalkozásnak, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni egy áruházat, vagy egyáltalán világítani.

Könnyebb lenne a munkaszervezés is

Mivel a kereskedelem továbbra is az egyik leginkább munkaerőhiánnyal sújtott ágazat, a vasárnap déli boltzár más megvilágításba helyezheti a munkaszervezést, a hétvégi műszakok beosztását, az azok után járó pótlékok kifizetéséről nem is beszélve – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Több párt is ráugrana a témára

A kereskedelmis szakszervezet elnöke beszélt arról is, hogy több párt megkereste őket, de elutasították őket, nem szeretnék, ha a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai témává válna, az a cél, hogy továbbra is szakmai kérdés maradjon.

Január 1-től bevezetné a szakszervezet

Karsai Zoltán szerint minél nagyobb a támogatottság, annál hamarabb vihetik döntéshozók elé a részleges vasárnapi boltzár ügyét. Ha az év végéig célt érnének, és január 1-jétől életbe tudnák léptetni az új rendszert, azzal elégedettek lennének. 

A barkácsboltoknak rossz lenne

A VG érdeklődésére a szakszervezeti vezető részletezte, hogy a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom, ezért egyes szereplők talán kevésbé érdekeltek a vasárnapi boltzár megvalósításában. Karsai Zoltán szerint az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok jelentős részének kedvező lehet a vasárnap délutáni pihenés. A szakszervezeti vezető arról nem beszélt a lapnak, hogy a félnapos bezárás miatt mennyivel csökkenhet az alkalmazottak fizetése.

Alkalmazott helyett automata kassza

Egyre több üzletlánc minimalizálja az alkalmazottai számát. Egyre több helyen találkozunk automata kasszákkal, ahol egy alkalmazott felügyel négy, sokszor hat pénztárgépet. A Decathlon nemrég jelentette be, hogy teljesen átállnak az automata kasszákra, náluk nem is lesz többé alkalmazott a pénztáraknál.

Mi esz az alkalmazottakkal?

Nagy kérdés: ha újra bevezetnék a vasárnapi boltzárat, mennyi vásárló tűnne el végleg az üzletekből? Az online kereskedelem szárnyra kapna, lehet, hogy később a boltokat már nem is érné meg kinyitni. Mi lenne így az ott dolgozó alkalmazottakkal?

Megszüntették a vasárnapi boltzárat

Magyarországon a vasárnapi boltzár a KDNP ötlete volt. Megtiltották a bevásárlóközpontoknak és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzleteknek, hogy vasárnap nyitva tarthassanak. A vasárnapi boltzár 2015. március 15. és 2016. április 23. között volt érvényben. Az emberek nagy részének nem tetszett, hogy vasárnap nem lehet boltba menni, ráadásul az államnak is jelentős adóbevétel kiesést okozott, hogy egy teljes napig zárva voltak a plázák, szupermarketek és a nagyobb boltok. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció