Egy hete derült ki, hogy Csollány Szilveszter elkapta a koronavírust, állapota válságos, életét műtüdő mentheti meg. Az olimpikonnak nemcsak az egész ország, hanem Bányai Gábor fideszes képviselő is szorít. A politikus, miután Coviddal fertőződött meg, szintén műtüdős kezelést kapott.

Válságos Csollány Szilveszter állapota

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt,  súlyos, válságos állapotban van kórházban Csollány Szilveszter. Az olimpiai bajnok tornász lélegeztetőgépre került, miután elkapta a koronavírust. A sportoló életéért a Korányi kórházban küzdenek, rengetegen szorítanak neki, a felépüléséért imádkoznak.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Műtüdő mentheti meg az életét

Csollány Szilveszter életét a műtüdős kezelés mentheti meg.  Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását, ezzel szemben a hagyományos lélegeztetőgép „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Nagyon megterhelő beavatkozás

“Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét – mondta korábban a Blikknek egy szakorvos. Az idősebb páciensnél nem alkalmazható az eljárás. azonban természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.

111 napig volt intenzíven

Bányai Gábor életét is műtüdővel mentették meg. A fideszes képviselő 111 napig volt intenzív osztályon, miután február végén elkapta a koronavírust. A politikus most azt mondta, reméli Csollány Szilveszternek is sikerült felépülnie.

Legfontosabb az akaraterő

„Úgy gondolom, hogy a legfontosabb az akaraterő. Az orvostudomány lehetőségei is behatároltak, a végén a betegen múlik, hogy elmegy vagy marad… Nekem rengeteget segített, hogy a családom sokat látogatott, mindig ott voltak mellettem a szeretteim, amikor csak lehetett.Nem engedték el a kezemet, és én ezt, tudat alatt éreztem, ez volt a kulcs.Az agyam ugyan nem volt ott, de a lélek érzi a támogatást és a szeretetet. Ez tartott engem életben” – mondta a Blikknek Bányai Gábor.

Műtüdő tartotta életben

Az 52 esztendős Bányai Gábor összesen 111 napot töltött intenzív osztályon, ebből 85-öt mélyaltatásban, 69 napig pedig a műtüdő segítségével tartották életben. 

Fontos a testi kontaktus

„Amikor rá voltam kötve a gépre, altatásban voltam. Az orvosok és ápolók mégis megérintettek, simogattak, beszéltek hozzám, törődtek velem. Ugyan reagálni nem tudtam, de éreztem a gondoskodásukat, és ez is rengeteg erőt adott nekem” – mondta a politikus.

Az érdi képviselő is elkapta a vírust

Aradszki András Érd országgyűlési képviselője tavaly novemberben fertőződött meg a koronavírussal, hetekig intenzív osztályon ápolták, majd lélegeztetőgépre került.

Másfél hónapig volt kórházban

A KDNP-s képviselő másfél hónap után elhagyhatta a kórházat, és hónapokig rehabilitációs kezelést kapott. Ma már ő is jól van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Csollány Szilveszter – Forrás: MTI