Furcsa felvetés, de szakértők szerint már nem sokan emlegetik együtt a Balatonnal, mint a magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelyét. Más szerepet szánt a térségnek a sors.

Zuhan a turisztikai forgalom

Ma már inkább lehetséges állandó lakóhelyükként tekintenek rá az érdeklődők, akik tapasztalatai alapján az ország minden szegletéből, de jellemzően a fővárosból, a Dunántúlról, illetve Duna-Tisza közének északi részeiről érkeznek. – derül ki a napi.hu cikkéből. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Balaton márka, a Velencei-tó pedig lakhely

Az ingatlanszakértők szerint sokkal jobban tekintenek már lakhelyként az emberek a Velencei-tóra, mint turisztikai célpontra, a Balatont nem lehet legyőzni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A környezetváltozás is sokat árt

Az világosan látszik, hogy a tónál egyre inkább zuhan a turisztikai forgalom, ami nem is csoda, hiszen olyan hírek keringtek körülötte, hogy hamarosan ki fog száradni és pusztulnak benne a halak. Emellett a velencei korzó üzemeltetése körüli elhúzódó vita is sokat ártott a turizmusnak.

Viszont lakhelynek igen vonzó

OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezetője szerint a térség nagy előnye, hogy tiszta, csendes, nyugodt, ugyanakkor innen egy órán belül elérhető a főváros, de akár a Balaton is. A közvetlen környék pedig rengeteg lehetőséget kínál. Az északi partra, például Sukoró környékére, ahol nincs tömegközlekedés, jellemzően jómódú vállalkozók költöznek be.

A középosztály a déli partra koncentrál

A déli oldalon, ahol a vasút fut, inkább a középosztály talál otthonra és ennek megfelelően alakul a kereslet is. Errefelé leginkább lakásokra, kisebb telkekre, apróbb kertkapcsolatos otthonok iránt érdeklődnek.

Gyorsan a fővárosba lehet érni

Akár ingázni is érdemes, hiszen egy óra alatt a főváros központi részére lehet érni, ami szintén vonzó a városból menekülőknek. A vasút közelsége vonzó, az állomások gyorsan, akár gyalog is elérhetőek, megéri kifizetni egy új ingatlan árát.

Akár 20-30 százalékos alkuk is elképzelhetőek

Vannak olyan ingatlanok, a szakértő szerint, amelyekre akár 20-30 százalékos alkut is lehet kötni, de egyelőre inkább a 80-100 milliós ingatlanok árai csökkenek drasztikusan.

Ilyen árak mellett esik vissza a forgalom

Az árak idén nem fognak emelkedni, a forgalomban viszont visszaesés lesz. Tavaly még sok hitellel megerősített vevő is volt, idénre már jóformán csak készpénzesek maradtak. Ha megindul a kamatok csökkenése, az a gázárak mérséklődésével elősegíti a kereslet élénkülését. Az északi parton ritka a befektetés, a jellemzően 100 millió forint körüli ingatlanokat saját részre veszik a leendő tulajdonosok. Sukorón egy üres telek is 30 millió forintba kerül, míg Pákozdon, a tópart legkevésbé frekventált részén is 70-80 millió egy új építésű ingatlan.

A déli parton sem várható árcsökkenés

Az új ingatlanoknál a déli parton sem várható árcsökkenés: Gárdonyban 900 ezer-1 milliós négyzetméteráron kerülnek piacra az új építésű társasházi lakások. A velencei termálfürdőnél 800-950 ezerbe kerül egy négyzetméter, annak ellenére is, hogy onnan még fél óra séta a vasútállomás.

A nyaralók piacán érdemes szétnézni

A nyaralók iránti kereslet országszerte átlagosan ötven százalékkal csökkent. Ugyanakkor a Balaton mellett és a Tisza-tó környékén visszafogottabb a visszaesés. Az eladó nyaralók kínálata éves összevetésben harmadával nőtt, 13 ezer darab fölé, de január óta is több mint öt százalékos a növekedés. A Balatonnál eladó nyaralóingatlanok száma harrminc százalékkal, a Tisza-tónál pedig ötven százalékkal bővült. A legtöbb nyaralóövezetben éves szinten emelkedtek az árak, de idén januárhoz képest inkább stagnálás jellemző. – írta a napi.hu

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor