Ahogy azt tegnap megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, ismét lecsapott a vihar a fővárosra és az agglomerációra. Most Páty környékét kapta el a vihar, elmosta a Telki-Páty közötti utat, pincéket, garázsokat öntött el a villámárvíz. Csütörtökön még mindig dolgoznak az út helyreállításán, megnéztük mi a helyzet vihar után a településen.

„A tegnapi eső miatt egyszerre hat helyről kaptunk riasztást. Vízzel telt pincék, elöntött udvarok, leszakadt országút, kidőlt falak, elsodort kerítések és autók” – írják Pály Község Tűzoltó Egyesületének közösségi oldalán, majd így folytatják:

„Két csapatunk két szivattyúval és 11 fővel próbált a rászorulók segítségére sietni. Miután a mi bejelentéseink elfogytak, segítettünk az Érdi Hivatásos Tűzoltóság Törökbálintról vonuló csapatának. Éjjel 11 órára sikerül minden bejelentett címen befejezni a mentést.”

Szerda koraeste egy sekély ciklon okozott kiadós esőzéseket, felhőszakadásokat több helyen az országban. Az agglomeráció egyes területein rövid idő alatt 30-40 mm eső esett, viharos széllökések és jégeső kísérte a vihart.

Csapadékvíz a Hűvösvölgyi úton – Fotó: BPK

A Hűvösvölgyi úton folyóként hömpölygött a csapadékvíz, az autósok megpróbáltak biztonságos menedéket találni a jégeső elől, közben a vihar továbbhaladt nyugati irányba, és a Budai-hegyek túloldalán Pátyon csapott le.

A település közepén általában észrevétlenül csordogáló vízfolyás, a Füzespatak kilépett a medréből, elöntötte a környező utcákat, udvarokat, kisebb hidakat mosott el és megrongálta a Páty-Telki közötti utat.

Csütörtökön délelőtt, az alábbi képünkön is látszik munkagépekkel javítják az utat, hogy ismét megindulhasson rajta a közlekedés.

Beszakadt út javítása Pátynál – Fotó: BPK

A környéken élők szerint utoljára 10 éve volt hasonló villámáradás, a patak pedig állítólag azért duzzadt fel, mert a falu szélén egy hidat rosszul csináltak meg és az felduzzasztotta a hegyekről lefolyó vizet.

Elöntött ház Pátyon – Fotó:BPK

Csütörtökön délelőtt Pátyon a Füzespatak utca egyes házainál még takarítottak, hogy megtisztítsák az udvart és a mélyebben fekvő helységeket az iszaptól.

Az alábbi, csütörtök délelőtt készült fotón jól látszik, hogy a csendes, jelentéktelennek látszó Füzespatakban a víz ismét láthatatlan, csak az elhajolt növényzet mutatja, mekkora volt a mederben a szerda este a víz.

Fotók: Helyszíni felvételek – Fotó: BPK