Szombat délelőtt 11 órakor megkezdődött a szavazás Magyarország külképviseletein az országgyűlési választásra. Magyarországon reggel 6 és este 7 óra között szavazhatnak. A szavazáskor személyi igazolványt és lakcímkártyát vinni kell.

Ahol már szombaton is szavaznak   

Magyar idő szerint délelőtt 11 órakor nyitottak meg a szavazókörök Dél-Amerikában. Az amerikai kontinensen szombaton zajlik a szavazás. Aztán következik Új-Zéland, Ausztrália, majd Ázsia magyar külképviseletei – ismertette Szijjártó Péter. A külügyminiszter beszélt arról is, hogy Magyarországon kívül összesen 98 ország 145 külképviseletén szavazhatnak azok a magyar állampolgárok, akik előzetesen regisztráltak. Sanghajban ellehetetlenült a voksolás, mert a világjárvány miatt kijárási tilalom van.

Többen, de Londonban kevesebben

4 éve mintegy 60 ezren szavaztak külképviseleteken, idén 65 ezer 700-an regisztráltak, ugyanakkor Londonban például 4 éve 9700-an szavaztak, idén azonban csak 8100-an regisztráltak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

199 mandátumért megy a harc

A parlamenti választáson 199 mandátumért folyik a verseny. 106 egyéni, és 93 listás hely sorsáról dönthetünk. A rendszer sajátossága, hogy lényegében az nyer, amely párt több egyéni képviselővel rendelkezik majd. A határon túlról érkező szavazatok 1, esetleg két listás mandátum sorsát döntheti el. 2018-ban egyet sem.

Mennyi az annyi?

A győzelemhez 100 mandátum megszerzése szükséges. A kétharmadhoz 133 kell. Jelenleg a Fidesznek megvan a kétharmad. Érdekes fejlemény lenne, ha valamelyik kispárt, (Kutyapárt, Mi hazánk) bejutna, mert akkor egyenként kb. 4-6 mandátumra számíthatnak, ennyit vennének el listán a Fidesztől és a baloldali összefogástól.

Vasárnap 6 pártra listájára szavazhatunk

Sorsolással dőlt el, hogy mely párt hányadik helyre került a szavazólapon. Íme a sorrend:

1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Normális Élet Pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom
5. Mi Hazánk
6. Fidesz-KDNP

Egyéniben

A felsorolt pártok mellett lesznek egyéni indulók is. Valószínűtlen, hogy közülük bárki bekerüljön a parlamentbe, de eredményük, egy szoros versenynél befolyásolhatják az adott választókerület mandátumának a sorsát.

Mettől meddig

A választás Magyarországon reggel 6-kor kezdődik és este 7-kor fejeződik be. Kivételes esetekben tarthat tovább is, pl., ha egy választókörzetben sor alakulna ki, akkor a gyakorlat szerint a sorban állók még szavazhatnak. Fontos, hogy vinni kell a személyi igazolványt (jogsi is megfelelő) és lakcímkártyát.

Érvényes szavazás

Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet (X vagy +). Borítékba nem kell beletenni, de mi úgy gondoljuk, hogy a biztonság kedvéért érdemes, nehogy megsérüljön. Egy választópolgár rontás miatt csak egyszer kérhet új szavazólapot.

Lefotózhatod a szavazólapodat

A jogszabály nem tiltja, hogy a választópolgár a szavazófülkében lefényképezze a szavazólapját. A szavazat érvényességét az sem érinti, ha a szavazólapra bármilyen megjegyzést írtak, feltéve, ha a szavazólap minden egyéb feltételnek megfelel.

Kampánycsend már nincs

2013 óta nincs kampánycsend, azt szabályozza a törvény, hogy a szavazókörzettől 150 méteren belül nem lehet kampányolni, de az a korábban kitett plakátokat nem kell eltávolítani. Az első eredményeket egyébként 8 óra körülre várják, de mivel népszavazást is tartanak, ez az időpont csúszhat.

Mozgóurnát délig kérhet

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni. Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz, lényegében a saját körzetéhez.

Címlapkép: MTI/Molnár Edvárd