Egy éve kezdődött el a Pilis-Dunakanyar világörökségi helyszínné nyilvánításának előkészítő munkája. Budakalász a dunai partszakaszt, Árpád-kori leleteit, a pálos kolostorromot, a régészeti lelőhelyeket, a Gyógynövénykutató Intézetet, a kálvária és a romtemplom területét, valamint a római kori kőbányát ajánlotta a világörökségi jegyzékbe. Az országgyűlési választások előtt elindult törekvések a sikeres UNESCO-pályázat révén válhatnak valósággá.  

Egy éve jelentették be

A térség országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter egy éve jelentette be, hogy az Átölel a Pilis Dunakanyar Szövetség alapítójaként kezdeményezi a Pilis-Dunakanyar UNESCO Világörökséggé nyilvánítását. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Megőrzendő és ápolandó értékek

„A Szövetség építettörökség- és természetvédelmi munkacsoportjával egyetértésben úgy látjuk, a Pilis-Dunakanyar páratlan vidéke, kulturális és történelmi múltja, épületei és természeti csodái megőrzendő és ápolandó értékek” – fogalmazott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Az újabb lendület jegyében

Hangsúlyozta: a kezdeményezés lehetőséget teremt arra, hogy az eddig elmaradt turisztikai, épített örökségi és természetvédelmi fejlesztéseknek a települési önkormányzatokkal közösen újabb lendületet adjanak.

Mi történt egy év alatt?

A Pilis-Dunakanyar 2030 Fejlesztési Stratégiát 2022 januárjában ismerhették meg a régió lakói. A dokumentum épített és természetvédelmi örökséggel foglalkozó pontjában úgy fogalmaztak: „távlati céljaink között szerepel, hogy a Pilis-Dunakanyar világörökségi nyilvántartásba kerüljön”.

Egyeztettek a feladatokról

Tavaly decemberben került sor arra a találkozóra, melyen az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Turisztikai Szövetség, Visegrád Város Önkormányzata, valamint az Átölel a Pilis Dunakanyar Szövetség munkatársai egyeztettek a feladatokról.

Budakalász értékei

A budakalászi városvezetés tavaly áprilisban hozott egyhangú határozatot a világörökséggé nyilvánítás előkészítését célzó dokumentációval kapcsolatban és világörökségi jegyzékbe történő felvételre ajánlotta a településünk Árpád-kori leleteit, a pálos kolostorromot, a régészeti lelőhelyeket, a Gyógynövénykutató Intézetet és a dunai partszakaszt is.

Visszalépett a kormány

Magyarország jelenleg 10 világörökség-várományos helyszínnel rendelkezik. Érdemes megemlíteni, hogy korábban több országgal egyetemben pályáztunk a dunai limes régiónkat érintő szakaszával is, de 2021-ben a kormány ebből visszalépett. A Római Birodalom Skóciától Szlovákiáig tartó egykori határvonala ezért a magyar szakasz nélkül került fel a világörökségi listára – emlékeztetett rá írásában a magyrnarancs.hu.

Mi várható ezután?

Amennyiben a felülvizsgálati eljárás alapján támogatják a Világörökség Jegyzékbe történő jelölést, az illetékes miniszter a kormány részére előterjesztést készít, amely többek között tartalmazza a teljes felterjesztési dokumentációt, a jelölni kívánt helyszín világörökségi kezelési tervével együtt. 

Várják a pozitív döntést

Az előterjesztés alapján a várományos helyszín Világörökség Jegyzékbe történő jelöléséről a kormány pozitív döntése esetén kerül sor. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kiemelt kép: Budakalász értékei. Fotó: budakalasz.hu