Nem tudták megtartani, elhalasztották a szombatra tervezett Hervis Balaton-átevezést. A szervező Magyar Kajak-Kenu Szövetség közleménye szerint a szervezőbizottság az elmúlt két napban folyamatos kapcsolatban volt az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, és bíztak abban, hogy az átevezés megtartható lesz.

Erősebb zivatar     

„Szombat délelőtt a korábbi előrejelzésekhez képest erősebb zivatar tört be a térségbe, amelyről nem lehet megmondani pontosan, hogy mikor távozik” – olvasható a közleményben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Visszautalják a nevezési díjat

A szervezők bejelentése szerint, ahogy azt a nevezési feltételekben is jelezték, mindenkinek legkésőbb kedden 12 óráig visszautalják a nevezési díját.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Újra lehet nevezni

A közlemény alapján az átvezetést – amelyet Zamárdiból Tihanyig és vissza rendeznek – egy hét múlva, augusztus 6-án pótolják, aki szeretne akkor rajthoz állni, annak a nevezési felület kedden újra megnyílik és lehetősége lesz ismét beneveznie az eseményre.

Kiadták a figyelmeztetést szinte az egész országra

A Kékvillogó számolt be róla, hogy felhőszakadás veszélye miatt adott ki másodfokú riasztásokat északi járásokra az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora reggel. Az érintett térségekben a következő órákban rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat le, írták. A katasztrófavédelem ezért azt kéri, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, amelyeket később zivatarveszély miatt is kiadhatnak.

Ezt kéri a katasztrófavédelem

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek nyilatkozva azt kérte, mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, javasolják, hogy a kerti bútorokat, szerszámokat, növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

A vízpartokon tartózkodónak is üzentek

A vízpartokon tartózkodóktól azt kéri: „vegyék komolyan a tavi viharjelzőrendszer jelzéseit”. Percenként 45 villanás elsőfokú viharjelzést jelent: ez esetben a parttól csak 500 méteres távolságra szabad a vízbe menni. Ha percenként 90 villanást észlelnek, az már másodfokú viharjelzést jelent, ilyenkor ki kell jönni a vízből – hangsúlyozta Mukics Dániel.

112

Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kérte az OKF szóvivője. Továbbra is hangsúlyozta: ahol a felhőszakadás miatt adtak ki riasztást, javasolt a pincéket áramtalanítani, továbbá minden olyan tárgyat, amelyekben a víz kárt tehet, felvinni onnan.

Villámárvízek

Felhívta a figyelmet a villámárvíz veszélyére is. Az utcán hömpölygő vizet ajánlott elkerülni. Néhány centiméteres víz is képes ledönteni az embert a lábáról, a térdig érő vízfolyás pedig autókat is elsodorhat – jelezte.

Hevesebb zivatarok

A meteorológiai szolgálat azt írta: délutántól a front közvetlen előterében több helyen is hevesebb zivatarok kialakulása várható, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. A heves zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80 fölötti, néhol akár 90-100 kilométer/órát meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt akár 50 milliméternyi csapadék) és jégeső társulhat. A heves zivatarokból álló rendszer az éjféli órákban kelet, északkelet felé elhagyja az országot.

Ez várható vasárnap

Vasárnap napközben főként az északi és a keleti megyékben – legnagyobb számban várhatóan Borsodban és Szabolcsban – várhatók zivatarok, és jelentős mennyiségű csapadék is hullhat – közölték. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapesten is leszakadt az ég

Víz borítja a 10. kerületi Maglódi utat

 Munkagép a vízzel borított Maglódi úton 2022. július 30-án

Kiemelt kép és belső fotók: Budapesti esőzés – Forrás: MTI/Mihádák Zoltán