A koronavírus járvány negyedik hulláma hatalmas intenzitással tombol itthon, napi szinten újabb és újabb fertőzöttek regisztrálnak, s a halálos áldozatok száma is növekszik. Az elmúlt 24 órában 6884 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 182 922 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá meghalt 166 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 36 429 főre emelkedett idehaza.

Megerősítő harmadik oltás

Éppen ezért minden fronton az oltás fontosságát hirdetik, sőt mindenkinek javasolt a megerősítő harmadik oltás felvétele, aki 4 hónapnál régebben kapta meg előző oltását, mert a korábbi védőoltások után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet, a megerősítő oltás azonban ismét 80-90%-ra képes emelni a védettséget. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Előírhatja a munkáltató

Ezenfelül mint ismert az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az  állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek.  A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

Ursula von der Leyen EU színtű kötelező vakcináról beszélt

Az oltás fontossága az Európai Unió számára is világos, sőt a napokban Ursula von der Leyen arról beszélt, ideje lenne elgondolkodni a koronavírus elleni oltás kötelező elrendeléséről. Az Európai Bizottság elnöke egészen pontosan azt mondta: “A koronavírus újabb, a korábbinál fertőzőbbnek tartott variánsának megjelenésével eljött az ideje, hogy az Európai Unió elgondolkodjon a kötelező védőoltás elrendeléséről” Mindezt azért tartaná nagyon fontos, mert az EU 450 milliós lakosságának egyharmada még mindig beoltatlan.

Versenyfutás az idővel

A bizottsági elnök kijelentette: a koronavírus omikron nevű változata jelentette kihívás “versenyfutás az idővel”, ezért arra szólította fel a tagállamokat, hogy a remény feladása nélkül készüljenek fel a legrosszabbra.

A legerősebb védelem lenne a cél

“Készülj a legrosszabbra, de reméld a legjobbat” – fogalmazott, és hozzátette: a tudósok szerint a teljes beoltottság, valamint az emlékeztető oltás biztosítja a lehető legerősebb védelmet a koronavírussal szemben. Kiemelte: az omikron variáns megjelenése, valamint a gyorsan, különösen a beoltatlanok körében emelkedő esetszámok miatt újra nyomás nehezedik az egészségügyi ellátórendszerekre, és ez sürgős és határozott fellépést tesz szükségessé. Az Európai Bizottság ezért azt javasolja, hogy az EU-nak és a tagállamoknak továbbra is közös stratégiát kell alkalmazniuk, hogy korlátozzák az omikron variáns bejutását EU-ba, rendszeresen, napi szinten felülvizsgálva az alapvetően szükséges utazási korlátozásokat.

Kampányok indítása

Az Európai Uniónak és a tagállamoknak készen kell állniuk minden szükséges ellenőrzés bevezetésére. A tagállamoknak a beoltatlan lakosságot célzó kampányokat kell indítaniuk az oltásra jogosult összes korcsoportban, és célzott nemzeti stratégiát kell alkalmazniuk a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság kezelésére. A vírussal – többek között az omikron variánssal – szembeni magas szintű védelem fenntartása érdekében a tagállamoknak minél előbb meg kell kezdeniük az emlékeztető oltások beadását, méghozzá a legveszélyeztetettebb csoportokkal kezdve – közölte.

A vírus terjedésének korlátozása

A tagállamoknak célzott és arányos óvintézkedéseket és korlátozásokat kell bevezetniük a vírus terjedésének korlátozására. Az omikron variáns megjelenése miatt az év végi ünnepek kapcsán különös figyelmet kell fordítaniuk a társas érintkezésre vonatkozó egyedi intézkedések alkalmazására és a velük kapcsolatos tájékoztatásra. Végre kell hajtaniuk a szabad mozgással kapcsolatos felülvizsgált megközelítést, mely szerint az uniós védettségi igazolvány érvényességi ideje egységesen 9 hónap.

Ez is érdekelhet:

70 százalékos globális átoltottság

A bizottsági javaslatot ismertetve Ursula von der Leyen végezetül hangsúlyozta, hogy az EU-nak és a tagállamoknak fel kell gyorsítaniuk az oltóanyagok megosztását, hogy 2022-re elérhető legyen a 70 százalékos globális átoltottság.

Áder János köztársasági elnök ezt gondolja a kötelező oltásról

A kötelező oltás kérdése tehát rendre felmerül, a Blikk most Áder Jánost kérdezte róla, a köztársasági elnök pedig elmondta, mit gondol. ” A kormány egy közbülső álláspontot képviselt a kötelező oltás vonatkozásában. Csak néhány helyen tette kötelezővé, egyébként azt mondta, döntsék el a munkaadók. A korlátozásokról azt gondolom, teljes mértékben jogosak. Szabad volt a nyarunk, de pontosan lehetett tudni, hogy jön a negyedik hullám és csak az oltás jelenthet védelmet. Mindenki választhatott a vakcinák közül. Ingyenes volt az oltás, várni sem kellett, mégis eltelt fél év és nem oltatta be magát körülbelül kétmillió felnőtt. Elfogadható, ha azt mondják az oltástagadók, én különböző okok miatt – mert hittem az álhíreknek, hittem a szomszédomnak, egyébként is okosabbnak gondolom magam mindenkinél – nem oltattam be magam, de elvárom, hogy az is korlátok közé legyen szorítva, aki viszont beoltatta magát? Az ő felelőtlenségük miatt kellett a kórházak kapacitását átalakítani, műtéteket elhalasztani, ily módon akár a saját rokonukkal, barátjukkal babráltak ki. Azt is látni kell, hogy amikor lezárás volt itthon, Magyarország vesztesége – és ez mindannyiunk vesztesége – napi 35 milliárd forint volt.” – fogalmazott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illuszráció – Forrás: MTI/Balázs Attila