Szövetséget ajánl az FKF sztrájkoló dolgozóinak a főpolgármester. Karácsony Gergely célja, hogy az állami Kukaholding adja vissza azt a 15 milliárd forintot Budapestnek, amivel tartozik, és akkor tudnak a kukásoknak segíteni. Amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át.

Reggel kezdődött

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, leállt a hulladékszállítás Budapest egyes részein, miután az FKF Ecseri úti telephelyén bejelentés nélküli sztrájk kezdődött. A Budapesti Közművek keretein belül működő társaság néhány száz munkavállalója nem vette fel a munkát. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy nyilatkozat dühítette őket

A Blikk szerint az okozta a sztrájkot, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, a hulladékszállítóknál a fizetés a 400.000 forintot is elérheti bizonyos idő után, ami az ott dolgozók szerint nem igaz. Azt mondták, hogy kétszázezreket keresnek, miközben ők gondoskodnak arról, hogy a város ne fulladjon bele a szemétbe. Az egyik dolgozó szerint más helyeken 400-450 ezer forintokért keresnek munkatársakat a hulladékszállító cégek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szerda este a határidő

Az FKF munkavállalói delegációja első körben visszautasította a Budapesti Közművek Szalmásy Miklós István, megbízott vezérigazgató által közvetített ajánlatot, amely bruttó 150 ezer forintos egyszeri kifizetésről szólt – írja a Telex. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: ha a tárgyalások eredménytelenül zárulnak, vagy tovább tart a sztrájk, akkor a katasztrófavédelemhez kell majd forduljanak, hogy ők vegyék át a hulladékszállítást. Határidőt szerda estig adtak.

„Megélhetési válság van”

Karácsony Gergely szerint bekövetkezett az, amiről hónapok óta beszél: Európa legmagasabb inflációja, az „olcsó orosz gáz” kormányzati hazugsága, a rezsiköltségek elszabadulása, az éveken át elherdált és ellopott adóforintok hiánya most megélhetési válságba sodorja az embereket, és súlyos működési gondot okoz Budapestnek.

Rezsigondok

A főpolgármester úgy látja, hogy azért sztrájkolnak, mert sokuknak megérkezett az első megemelt rezsiszámlája. Az elszabadult infláció mellett az egekbe szökő rezsiköltségek súlyos megélhetési gondot okoznak.

Nem elég a béremelés

Felidézte: Az idei 15 százalékos béremelés és a mintegy 280 ezer forint, amit az hulladékkezelésben dolgozók átlagosan keresnek, nem fedezi a megnövekedett költségeiket. Az övékét sem, másokét sem.

15 milliárdos tartozás

„A főváros a hulladékszállításban a Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek” – írta Karácsony Gergely.

Kukaholdinggal tárgyalna

Karácsony Gergely szövetséget ajánlott a dolgozóknak: álljunk ki közösen azért, hogy az állami Kukaholding adja vissza Budapestnek, amivel tartozik, és akkor nem csak akarunk, de tudunk is az inflációtól és rezsiemeléstől sújtott dolgozóknak segíteni. A mégoly jogos bérigényekről a tárgyalóasztalnál kell megállapodást kötni, és ezeken a tárgyalásokon a Budapesti Közművek vezetői és a dolgozók képviselői mellett ott a helye az állami Kukaholdingnak is. Adós, fizess – ezt kell elvárnunk a kormánytól, közösen a dolgozók képviselőivel.

A katasztrófavédelem viheti el a szemetet

A főpolgármeszer szerint a budapestiek érdeke az, hogy a hulladékszállításban ne legyen fennakadás. Amennyiben a tárgyalóasztalnál nem születik megoldás, úgy a jogszabályok által előírt módon a szemétszállítás felelősségét az állam veszi át a katasztrófavédelmen keresztül.

Fennakadások várhatóak

Ezzel együtt a következő napokban lehetnek fennakadások a szemétszállításban. „A megértésen kívül egyet kérek a budapestiektől: álljunk ki közösen a városunkért! Álljunk ki közösen azért, hogy a kormányzati elvonások, a kormány által ki nem fizetett adósságok, az energiabeszerzésben tapasztalt hibák, az állam felelőtlensége ne sodorja megélhetési válságba a budapestieket, és ne taszíthassa a szakadék szélére a városunkat” – zártja posztját a főpolgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fotó: El nem szállított szelektívkukák – Fotó: BPK