Mégy nap alatt leforgása alatt ötször gázoltak el gyalogosokat a budapesti zebrákon múlt hét során, a rendőrség összeszedte az eseteket.

Kórházba került az édesanya

A rendőrség az autósokat és a gyalogosokat is figyelmesebb közlekedésre kéri. Ikerbabakocsit tolt át a zebrán egy anyuka a 18. kerületben, a Nagykőrösi úton hétfőn reggel hat óra körül, amikor egy buszt előző autós elütötte. A nőt, 19 hónapos kislányát és két és fél éves kisfiát megfigyelésre kórházba vitték. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Biciklit tolt át

A 11. kerületi Albertfalva utca és Sáfrány utca kereszteződésében aznap 16 óra körül egy édesanya és kilencéves kislánya kerékpárjaikat tolták át a zebrán, amikor egy figyelmetlen autós elütötte őket. Az anyuka biciklijén négyéves kisfia is ott ült a gyermekülésben, könnyű sérüléseket szenvedtek.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

15 hónapos kisbaba sérült

Ugyanezen a napon 18 óra után a 14. kerületi Fűrész utcában kelt át az úttesten egy nő babakocsit tolva, amikor azt – benne a 15 hónapos kisbabával – elsodorta egy kanyarodó autós, aki könnyű sérüléseket okozott.

Súlyosan megsérült a 12 éves fiú

Két nappal később, szerdán 17 óra után a 21. kerületben, az Ady Endre úton egy 12 éves fiú szaladt át a zebrán, elütötte egy autó, súlyosan megsérült. Csütörtökön 16 óra körül a 12. kerületi Alkotás utcában négyéves kisfiával ment át a zebrán egy apuka, amikor elütötték őket, szerencsére ők is könnyebben sérültek csak.

Legyenek óvatosak a gyalogosok is

A rendőrség közölte: a közlekedésrendészeti ellenőrzések során a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél az elsőbbségadást elmulasztó járművezetőkre, de úgy vélik, a gyalogosoknak is óvatosabban kell közlekedni.

Világos ruhákat javasol a rendőrség

Az úttestre lépés előtt mindig alaposan nézzenek körül, gyermekeiket is tanítsák meg a legfontosabb szabályokra, és mutassanak nekik jó példát, illetve ilyenkor viseljenek élénk színű, világos, lehetőleg fényvisszaverő elemekkel rendelkező ruhadarabokat! – írja a rendőrség.

Ez lehet a háttérben

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár is megszólalt az esetekkel kapcsolatban. „Rengeteg múlik a megfelelő és betartott sebességhatárokon, a nagyon gyakran ma Budapesten felismerhetetlenségig lekopott burkolati jelek láthatóságán, a megfelelő és a biztonságot előtérbe helyező, a rálátást segítő forgalmi renden és igen, a gyalogátkelők elsőbbségi szabályainak szigorúbb betartatásán is”.

Kamerás ellenőrzés kellene

Így folytatta: Ebben a kamerás ellenőrzés lehetőséget is vissza kellene hozni, amit most országos jogszabály tilt, még az igen egyszerűen ellenőrizhető jelzőlámpás csomópontokban is – márpedig például az Alkotás utcában csak ilyen helyen történhetett a gázolás.

Gyalogos a hibás?

Vitézy Dávid szerint a rendőrség a gyalogosok felelősségét aránytalan mértékben hangsúlyozza, például azt írva: “ilyenkor viseljenek élénk színű, világos, lehetőleg fényvisszaverő elemekkel rendelkező ruhadarabokat!”

Biztonságban sötét ruhában is

„Budapest egy európai nagyváros, ahol egyébként a jogszabály szerint is minden zebrát megfelelően ki kell világítani – nehogy már ne lehessen egy sötét kabátban vagy öltönyben biztonságban útnak indulni” – zárta a posztját a korábbi államtitkár. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció