A minap aggasztó hírek érkeztek a Duna vízállásáról, feltételezések szerint történelmi mélypontra süllyedhet, az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint azonban semmi rendkívüli nincs abban, hogy október végén alacsony a folyók vízállása, és ismét látszik a Dunában Budapestnél az Ínség-szikla.

Látszik az Ínség-szikla

Azt írták: ahogy a Duna vízállása a budapesti vízmércén 95 centiméternél alacsonyabb értéket mutat, a közbeszédet foglalkoztatni kezdi a folyóból a Gellért-hegy lábánál, a Szabadság-hídtól 60-70 méterre északra, a meder szélétől nagyjából 5 méterre előbukkanó, úgynevezett Ínség-szikla csúcsa. Ennél még kisebb, körülbelül 72-75 centiméter körüli vízszintnél már az is látható, hogy nem több kisebb szirtből áll, hanem összefüggő karéj. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tényleg nem rendkívüli?

Hozzátették: a sziklaképződmény megjelenése nem rendkívüli, a meleg nyarakat követő alacsonyabb vízállású – úgynevezett „kisvizes” – őszi időszakokban 2000 óta 15 olyan év volt, amikor megmutatta magát, néha több hónapon keresztül is. 2018. október 25-én a vízállás negatív rekordot döntött, mindössze 33 centiméter volt, ezt követően 2022 augusztusában bukkant ki ismét a szikla.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szárazabb év

Megjegyezték: Budapesten, a Vigadó téri vízmércén a sokéves (1901-2022) átlagos vízállás 301 centiméter. Az elmúlt kilenc hónap alapján 2023 az átlagosnál szárazabb évnek mutatkozik, így nem meglepő a szirt újabb megjelenése – írták, hozzátéve, péntek reggel 78 centiméter volt a Duna vízállása Budapestnél, így továbbra is egybefüggően látszik a sziklaszirt.  

Csapadékszegény időszak  

A vízügyi főigazgatóság közleményében kitért arra is, hogy az elmúlt csapadékszegény időszak következtében a magyarországi vízfolyások „többnyire igen alacsony mederteltségűek”. Az így kialakuló vízállás eddig egy folyón, a Szamoson múlta alul a valaha mért legkisebb vízállást, az új negatív rekord Csengernél október 10-e óta mínusz 147 centiméter.

Állítják, nem szokatlan

Hozzátették: a Duna és a Tisza magyarországi szakaszán több helyütt is 20-30 centiméterrel megközelítette a jelenleg érvényes legkisebb vízállást, de ez ilyenkor, a hidrológiai újév – november 1. – előtt pár nappal nem szokatlan.

Jöhet az eső

Megjegyezték: ezekben a napokban azonban már egy ciklon alakítja Európa időjárását, amely erőteljes melegedést, és helyenként akár kiadós mennyiségű csapadékot is jelenthet.

Emelkedés valószínű

Ennek következtében a Duna és mellékvízfolyásainak jelenlegi stagnáló, enyhén apadó vízjárása enyhén áradó lesz, néhány deciméteres vízszintemelkedés valószínű. A Tisza vízgyűjtőjén várható csapadékmennyiség kevesebb, így a vízszintemelkedés mértéke is kisebb lesz – írták.

Negatív rekordhoz közeli

A vízügyi főigazgatóság közölte, a következő napokban még a negatív rekordhoz közeli, azt 30 centiméternél jobban megközelítő vízállás valószínű a Lajtán, a Rába felső szakaszán, a Sión, a Szamoson és a Zagyván Jászteleknél. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ínség-szikla – Forrás: Wikipédia