Már azt hittük a harmadik oltással megúszhatjuk az elkövetkező hónapokat, most kiderült: új szupermutánst azonosítottak Dél-Amerikában. Azért aggasztó a hír, mert lehet, hogy hatástalanok vele szemben az oltások. Több ország azonnal lezárta a légiközlekedést egyes afrikai országok irányába.

Aggodalomra ad okot

A Dél-afrikai Köztársaság illetékes hatóságai csütörtökön számoltak be arról, hogy az országban a koronavírus új variánsát fedezték fel, amely a B.1.1.529 nevet kapta. A közlés szerint az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Európába sem repülhetnek be

Az Európai Bizottság is a légiközlekedés leállítását javasolja a dél-afrikai régióból a koronavírus egy újabb variánsa miatt – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pénteken.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Vírusmutáns

Ursula von der Leyen közölte: az óvintézkedést a brüsszeli testület a tagállamokkal szoros együttműködésben fogja javasolni a B.1.1.529 kódjelű, aggodalomra okot adó vírusváltozat megjelenése miatt.

A britek már lezártak

Az uniós bejelentést megelőzően a brit kormány, valamint Izrael már csütörtökön utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben: Dél-Afrikából, Mozambikból, Namíbiából, Lesothóból, Botswanából, és Eswatiniből – az egykori Szváziföldről – és Zimbabwéből függesztették fel a légiközlekedést.

Áthatolhat az oltások védelmén

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint az új változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest, és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen. A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Keresik a válaszokat a kutatók

Dél-Afrikában a szerdán regisztrált 1.100 új fertőzött 90 százalékánál már az új variánst mutatták ki. Ugyan a kutatók még mindig nem tudják, hogy pontosan mennyire veszélyes és milyen gyorsan terjed, de egyre többen aggodalmuknak adnak hangot.

Rendkívüli ülés

A helyzetre reagálva a WHO rendkívüli ülést tart ma, ahol megvitatják, hogy mit is jelenthet az új variáns a vakcinákra nézve. A globális részvénypiacok negatívan reagáltak a hírre, hiszen Ázsiában a fontosabb indexek több, mint 2% feletti esést produkáltak, Európában pedig 3-4% közötti esést mutatnak jelenleg az indexek – írja az Erste Befektetési Zrt.

Mutáció

A mutáció az örökítő anyag spontán, maradandó megváltozása, amelynek során új genetikai tulajdonság keletkezik – jelen esetben a koronavírusban. A mutációk azért veszélyesek, mert olyan új tulajdonságú vírusok jöhetnek létre, amelyek ellen nem hatásosak a jelenlegi vakcinák, gyógyszerek. 

Vírusok milliárdjai

Mutáció általában valamilyen külső hatásra következik be, ilyen lehet a magas hőmérséklet, toxikus anyagok és különféle ionizáló sugárzások. Nagyon kicsi az esély a mutációkra, azonban a vírusokból, így a koronavírusból is milliárdok élnek a földön. A sok vírus közül elég, ha egy mutálódik és az új tulajdonságát örökíteni tudja, így a mutáció már a következő vírusban tovább él.

Delta variáns

A gyorsan szaporodó, vagy ellenálló mutációk azért veszélyesek, mert nagyon gyorsan terjednek és végigfertőzik az embereket. Jelenleg is a delta variáns ellen küzd a világ, ami egykor indiai mutáns néven volt ismert. Ez terjed Magyarországon is, pedig alig egy éve fedezték fel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Mónus Márton