A Dunában a kijelölt helyek kivételével tilos a fürdőzés, erre hívta fel most a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság is a tájékoztatójában.

Még mindig sokan fürdenek tiltott helyen

Hangsúlyozzák, a visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürdenek tiltott helyen, ami néha végzetes is lehet. A tragédiák jelentős része azonban megelőzhető a fürdőzés szabályainak betartásával, felelős strandolással és sportolással.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kapcsolódó:

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Többen a Dunába vesztek tavaly

Arról egyébként itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk, hogy tavaly a Dunából összesen 40 holttestet emeltek ki, ebből 4 haláleset volt a fürdőzéshez köthető.

Kizárólag a kijelölt helyeken lehet fürdeni

A rendőrség arra is felhívja a figyelmet, hogy a Dunában fürdeni kizárólag a kijelölt helyeken lehet, azaz Budakalász közelében Dunakeszin, Gödön, Szentendrén, Verőcén, Dunabogdányban, Nagymaroson vagy Kisorosziban a települések által üzemeltetett szabadstrandokon lehet.

Ez tilos!

Továbbá arra is kitérnek, hogy tilos fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, közelében, a vízlépcsők és vízi munkák háromszáz méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek százméteres körzetében.

Kikötők közelében is tilos fürdeni

Szintén tilos fürdeni kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén, egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mélyvíz határáig, ahol a tiltó tábla jelzi.

Ez is érdekelhet:

Rendszeres ellenőrzések

A BRFK hangsúlyozta: a sérülések és halálesetek elkerülése, valamint a jogszabályok betartatása érdekében a rendőrség rendszeres ellenőrzéseket tart. Beszámoltak arról is, hogy vízi sporteszközök – köztük vízisí vagy SUP – használható a Dunán; azokra hasonló szabályok vonatkoznak, mint a csónakokra: vízi járművet csak az vezethet, aki nem ivott alkoholt.

Mentőmellény

A tájékoztatás szerint minden vízi járműben tartózkodó, úszni nem tudó, valamint 14 évnél fiatalabb személy, továbbá vízi sporteszközön közlekedő köteles mentőmellényt viselni. A BRFK azt is javasolta, hogy aki nem tud jól úszni, mindig csak sekély vízben fürödjön. Ha fürdés közben a felfújható vízi eszközök – például gumimatrac – elsodródik, ne ússzanak utána, mert az életüket veszélyeztetik.

Felhevült testtel semmiképp

Felhevült testtel tilos hirtelen vízbe ugrani. Szabad vizekben hat éven alul, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen közelében, annak felügyelete mellett fürödhet. Ha valaki megszegi a szabályokat, az ötezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs