Amint arról korábban a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt egy speciális csapat, speciális eszközök bevetésével március 1-je óta figyeli az orvosokat és a betegeket. A Belügyminisztérium ugyanis így lép fel a hálapénz ellen, amely bűncselekménynek számít Magyarországon. Nemcsak az orvosokat, hanem a betegeket is börtönbüntetésre ítélhetik. A hálapénz elfogadását tiltó táblákat pedig ki is függesztették az intézményekben, de a rendelkezést már nem mindenhol tartották be.

Két orvost kaptak rajta

A police.hu tájékoztatása szerint most a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A megalapozott gyanú szerint egy fővárosi kórház két főorvosa 2021. júniusa és augusztusa között több alkalommal pénzt vett át a rendelésen megjelenő betegektől. A pénzből egyikük asszisztense is részesült. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videón a rajtaütés

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Üres borítékok

A nyomozók 2021. szeptember 8-án kutatást tartottak a két főorvos rendelőjében, ahol az íróasztal fiókokban közel 200 olyan üres borítékot találtak, amelyekben a gyanú szerint a páciensek a hálapénzt adták át. A két orvosnőt és az asszisztenst a rendőrök elfogták és előállították, akiket összesen 14 rendbeli vesztegetés elfogadása bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként. Vallomást nem tettek, az eljárás során szabadlábon védekeznek.

Kint a plakát, de nem tartották be a szabályt

Augusztusban egy főnővért kaptak el

Itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk arról, hogy havi 170 ezer forintot kért egy idős beteg hozzátartozóitól az egyik budapesti kórház főnővére. Az egészségügyi dolgozó tételesen felsorolta a beteg családjának, hogy ebből az összegből az osztályon pontosan ki mennyit kap. A beteg családja külön, felcímkézett borítékokban adta át a pénzt a főnővérnek. A 45 éves nőt gyanúsítottként hallgatták ki. Az eset egy évvel ezelőtt történt egy budapesti kórház krónikus osztályán. A családnak havonta kellett volna fizetnie ezt az összeget a főnővérnek, hogy az idős beteg bennmaradhasson az osztályon.

Kapcsolódó:

„Ez nagyon sok pénz”

 „Ez nagyon sok pénz, én is azt mondom, hogy nagyon sok pénz. De ha egy ápolási osztályra elviszitek, ott is 120-130-140 ezer az ápolás díja és akkor az csak az intézménynek megy”  – a 444. hu beszámolója szerint ezt mondta a nővér a családnak.

Infúzióra volt szüksége

Az idős, krónikus beteg nőt tavaly kórházba kellett vinni belgyógyászati problémákkal, mert az otthoni ápolása nem volt többé lehetséges, ugyanis intravénás antibiotikumra és infúzióra volt szüksége. Az idős asszonyt előbb az egyik nagy budapesti kórház sürgősségi osztályára szállították, ahol állítólag mindent elkövettek, hogy minél előbb megszabaduljanak tőle.

Rosszabb állapotba került

Végül a hozzátartozónak azt sikerült elérnie, hogy az idős nőt átszállítsák egy másik kórházba, ahol négy napot töltött, majd onnan is „kitették” arra hivatkozva, hogy nem szorul kórházi ellátásra, miközben a lap szerint sokkal rosszabb állapotban volt, mint amikor felvették.

Féltek, hogy kiteszik a beteget

Az idős asszonyt ezután szállították abba a kórházba, ahol pénzt kértek tőlük. Előbb a sürgősségi osztályra vették fel, ahonnan 12 óra infúzió után áthelyezték a belgyógyászatra. Az asszony hozzátartozója szerint rettegtek attól, hogy innen is kiteszik a súlyos, idős beteget.

Egy listát mutatott a főnővér

Ekkor jött egy tipp egy ismerősétől, hogy keressék meg a kórház krónikus osztályán dolgozó főnővért, aki tud megoldást a problémájukra. A beteg hozzátartozója találkozott is a főnővérrel, aki rögtön elé rakott egy listát arról, hogy az osztályon dolgozóknak mennyit kell fizetni havonta ahhoz, hogy az idős asszony bennmaradhasson az osztályon.

Így oszlott el a pénz

Eszerint havonta kell fizetni:

  • az osztályvezető főorvosnak 50 ezer forintot,
  • a helyettesének 20 ezret,
  • a főnővérnek 25 ezret,
  • a gyógytornásznak 5 ezret,
  • a 10 nővérnek pedig fejenként 7 ezret.

Ingyenes lett volna a kezelés

Az ápolási osztályokon egyébként szedhetnek napi díjat, de ez maximum napi 800 forint lehet. Ebben a kórházban viszont nem volt napidíja az osztályon való ellátásnak, tehát az asszonynak tb-alapon, ingyenesen járt volna az ellátás.

Külön címezve adta át a pénzt

A családnak nem volt más választása, félt attól, hogy ha nem fizet, akkor kirakják az idős asszonyt a kórházból, ezért borítékban, mindenkinek külön címezve bevitték a 170 ezer forintot a kórházba és átadták a főnővérnek.

Foglalót is szedtek

Az egyik beszélgetés alkalmával arról is szó esett, hogy a főnővér el tudja intézni, hogy ne kelljen kivárni a 4-5 éves várólistát az egyik budapesti idősotthonban, ha befizetnek az otthonnak a beugrón felül még egymillió forintot. Ezt a pénzt előre kell fizetni egyfajta foglalóként, és legalább 1-2 hónapba telt volna, mire elintézik, hogy legyen hely, ez pedig magában hordozta azt a kockázatot, hogy az idős asszony addig meghal és hiába fizették be az összeget.

Meghalt a beteg

Végül az idősotthoni helyre szánt egymillió forint befizetésére nem került sor, és a kórház főnővérének sem kellett befizetni a következő havi tarifát, ugyanis az idős asszony még abban a hónapban elhunyt.

Azonnali belső vizsgálat

A 444.hu megkereste az érintett kórházat. Az igazgató, aki elkötelezetten hálapénzellenes, minden információt elkért tőlünk, majd belső vizsgálatot indított. A belső vizsgálat nem jutott eredményre, ezért megkeresték a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ), akik nyomozni kezdtek az ügyben.

Nem tett vallomást

Pár hónap eltelte után pedig az NVSZ feljelentést tett a rendőrségen, ahol jelenleg nyomozás folyik a főnővér ellen. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció