Jelentősen drágultak a téli gumik, van olyan szervíz, ahol 40 százalékkal is többe kerül, sőt a szerelés díja is jelentősen megnőtt. Egy közepes minőségű téli gumiszett felszerelve több mint 100 ezer forintba kerül.

Megdöbbennek az autósok

Az egyik debreceni szervíz vezetője szerint sokan érdeklődnek és meg is döbbennek az elszállt árakon – írja az atv.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Százezer minimum

„Meglepődnek sokan, mert csak egész magas árakat tudunk mondani. Egy alsókategóriás autónak a felgumizása is egy közel százezer forintba kerül, és amikor ezt meghallják, akkor mit mondanak? Aki autózni akar az meg fogja venni” – fogalmazott Czirják István, a Cívis Kft. ügyvezetője.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gyenge forint az oka

A gyenge forint és az energiaárak növekedése a szerviz díjakat is megemelte, 10-15 százalékkal többe kerül a gumi felszerelése is.

Pécsen még durvábbak az árak

Egy pécsi szervízben még a debreceni, 15 százalékos emeléshez képest itt nagyobb áremelésre kényszerültek.

40 százalékkal kerül többe

„Az óradíjaink ennél nagyobb mértékben sajnos. Az idén másodszor, most szeptember hónapban 20 százalékot kellett emelnünk az év eleji 20 százalékhoz képest, tehát negyven százalékkal emelkedtek összességében az óradíjaink” – mondta Gulyás Attila, az Autócity Kft. szervízvezetője.

Négyévszakos gumit választanak többen

A szakemberek azt mondják, hogy egyre többen próbálnak átmeneti megoldást találni. Sokan keresik a négyévszakos gumikat, hogy így spóroljanak, de a szervízekben ezt senkinek sem javasolják. A cserét is érdemes mielőbb elvégeztetni, ugyanis ezzel még elkerülhető a sorbanállás, amikor beköszönt majd a hideg.

Tanácsok vásárlás előtt

Természetesen mindenki a legolcsóbb téli gumit szeretné megvenni, azonban mindig érdemes megbízható helyről rendelned. Ha gyanúsan olcsó, zugboltokból szerzed be a téli garnitúrát, azzal két dolgot is kockáztathatsz – írja a Pénzcentrum.

Kerülni kell a hamisítványokat

A cikk szerint a nagyon olcsó termékek lehetnek hamisítványok, amikor egy prémium gyártó neve mögé bújva silány minőségű utánzatot sóznak a nyakadba. Ezek közel sem működnek úgy, mint a nagy márkák abroncsai.

Ezt jelentik a jelölések

A téli gumik oldalfalába minden gyártó beleüti a megfelelő információs jelöléseket, ezeket neked is ellenőrizned kell a rendelés előtt. Lassan már közismert az autósok között a DOT szám, mely a gyártás idejét mutatja meg 4 számjeggyel. Az első két számjegy a gyártás hete, a második kettő pedig az év, így már ránézésre láthatod, hogy melyik évben készült az abroncs.

Sebesség is fontos

Fontos adat még az abroncson a névleges terhelési szám és a névleges sebességjel, ezek megmutatják, hogy mekkora tömeget bír el az abroncs, és mekkora maximális sebességgel használható. Például a 95T jelölés 690 kg-os terhelést jelent egy kerékre leosztva, és 190 km/h maximális sebességet támogat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció