Bár korábban olyan információk érkeztek az önkormányzathoz, hogy a tízezer fő feletti települések nem kapnak segítséget a drasztikusan megemelkedett energiaszámlák kifizetésére, végül mégis jutott támogatás a települések többségének. Szentendre 190 millió forintra számíthat az idei, várhatóan 1100 milliós energiaszámla támogatására. Az összeg számításaik szerint alig több mint két hónapra lesz elég.

Zavar az önkormányzatoknál is

Ahogy a lakosságot is villámcsapásként érte, hogy Orbán Viktor a választásokat követő nemzetközi sajtótájékoztatón elhangzott ígérete ellenére részlegesen kivezette a rezsicsökkentést, úgy az önkormányzatoknál is zavarokat okozott, hogy minden előzetes ígéret ellenére búcsút kellett mondaniuk a rezsicsökkentett energiaszámláknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bezárták az intézményeket

Hogy Szentendre ki tudja fizetni a sokszorosukra nőtt számlákat, a téli időszakra lényegében kénytelen volt bezárni kulturális, művészeti intézményeit, mert csak így tudta visszafogni az energiafelhasználást, és elérni a kormány által elvárt 25 százalékos energiafelhasználás csökkentést.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Összefogás az uszodáért

A V8 uszoda működésének áramvonalasításával sikerült mintegy 25 százalékkal mérsékelni az intézmény energiafelhasználását. Ennek, illetve az önkormányzat, az uszoda, az ott működő sportegyesületek és bérlők összefogásának köszönhetően a tavalyi év végéig nyitva maradhatott az uszoda.

Január 9-én ismét kinyitnak

A Honvédelmi Minisztériummal folytatott tárgyalások eredményeként a tavalyi év utolsó negyedére 38 millió forint érkezett a kormánytól a megemelkedett energiaköltségek finanszírozására, ami egy havi energiafelhasználást fedez. Ennek köszönhetően az év végi szünetet követően január 9-től ismét nyitva tart majd a V8.

Stratégiai terv készült

Az önkormányzat ezen túlmenően stratégiai energetikai tervet készített az energiafelhasználás mérséklése, illetve alternatív energiaforrások bevonása céljából. Fülöp Zsolt polgármester – más települési vezetőkkel együtt – a helyi és az országos médiában is többször kezdeményezte, hogy a kormány nyújtson valamiféle támogatást az önkormányzatoknak az energiaszámlák kifizetéséhez, mert arra egyedül képtelenek lesznek.

Segítség az államtól

Az önkormányzatok segítségkérése végül meghallgatásra talált, legalábbis ezt jelzi, hogy 2022 október elsejétől Balla Györgyöt a Miniszterelnökség energiaügyi biztosává nevezték ki. A vele folytatott egyeztetés eredményeként, illetve a Miniszterelnökség számára küldött energiatakarékossági és -felhasználási adatok ismeretében döntött a kormány arról, hogy mekkora összeggel támogatja az önkormányzat kötelező feladatokat ellátó intézményeinek energiaszámláit.

Alig több, mint két hónapra elég

Amíg 2021-ben az önkormányzat kötelező feladatokat ellátó intézményei évente 168 millió forintot fizettek a felhasznált elektromos áram és földgáz fejében, addig tavaly, amikor augusztustól az emelt energiaárakat kellett kifizetni , már 455 millió forint volt, idén pedig az előzetes számítások szerint 1100 millió forint lehet a fenti intézmények energiaszámlája.

190 millió érkezik

A január 2-án született kormányzati döntés értelmében Szentendre a leadott energia menedzsment terv és az iparűzési adóerő-képesség figyelembevételével 190 millió forint kormányzati támogatást kapott az energiaárak emelkedésének ellensúlyozására.

910 milliót kellene előteremteni

Ez az összeg a kötelező feladatokat ellátó önkormányzati intézmények valamivel több, mint két hónapnyi energiaszámlájának kifizetésére elegendő, a többit – hozzávetőlegesen 910 millió forintot – az önkormányzatnak kell majd előteremteni – írta meg a szentendre.hu.

Pert indítanak

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”. Gödöllő polgármestere szerint szubjektív döntés született. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szentendre továbbra is bajban. Fotó: szentendre.hu