Pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását”. Gödöllő polgármestere szerint szubjektív döntés született.

620 ezer ember nem kap támogatást

Szaniszló Sándor, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője keddi közleményében azt írta, a kormány Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ők nem kapnak

A fővárosnak szánt 8 milliárd forintos támogatásból nem részesül öt, DK-s polgármester által vezetett kerület, a 3., a 4., a 11., a 15. és a 18. kerület, valamint a független Baranyi Krisztina által irányított Ferencváros sem.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

471 milliót akarnak

Szaniszló Sándor szerint a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások; a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

Tárgyalni akartak, egyezkedni nem

Szaniszló Sándor közölte, hogy a DK polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét „jogtalanul megtagadták tőlük”. Pedig az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges – fogalmazott, hozzátéve: „Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz.”

Szubjektív döntés született a gödöllői polgármester szerint

Alapvetően szubjektív, és inkább politikai, mint szakmai döntések születtek akkor, amikor az önkormányzatok rezsitámogatásáról döntött a kormány. Ezt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondta az InfoRádiónak. Gémesi György szerint körülbelül 800 milliárd forint az a többletigény, ami a gáz-, a villany- és a távfűtés árának emelése kapcsán jelentkezhet az önkormányzatok részéről, miközben a rendeleti úton megváltoztatott költségvetés lényegében 144 milliárd forintot hagyott jóvá erre a célra; 44 milliárdon a 10 ezer fölötti, 100 milliárdon a 10 ezer alatti települések osztozhatnak.

Ez a kormány válasza

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon beszámoltunk róla, a támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. A kormány már korábban döntött arról, hogy a 10 ezer lakosúnál kisebb településeknek 32 milliárd forint támogatást nyújt megemelkedett energiaköltségeikhez.

Mindenkinek segítenek

Láng Zsolt kormánybiztos a támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül minden magyar településnek igyekeznek segíteni. A több mint 10 ezer lakosú települések vezetőivel egyenként egyeztettek, csak azokkal nem, amelyek vezetői nem mentek el a megbeszélésre.

Aki kért, kapott

Pedig ezeken a találkozókon megvizsgálták a többi között a települések anyagi helyzetét, energiabeszerzési szerződéseit és azok lejártát. Balla György miniszteri biztos 137 vidéki, Láng Zsolt 17 budapesti kerület vezetőjével tárgyalt a támogatásról. Ezek odaítélésének nem volt feltétele az önkormányzati takarékossági program, de ennek, úgy látja, maguktól eleget tettek a helyhatóságok.

“Komolytalan”

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció bejelentette: fővárosi polgármesterei pert indítanak arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását” – Láng azt mondta, ez komolytalan lépés.

Pártközponti utasítás

Látszik az odaítélt támogatásokból, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapott segítséget. Csak azok nem, amelyek vezetői nem mentek el az erről szóló egyeztetésre, nem kértek segítséget. Ezek a kerületek vagy olyan jól állnak, hogy nem kell nekik a támogatás, vagy nem akarnak segítséget nyújtani az ott élőknek – jelentette ki. Szomorúnak nevezte, hogy ezeknek a kerületi vezetőknek fontosabb volt a pártközpont utasítása, mint a kerületi lakók. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció