Számos olyan iparág létezik, ahol a dolgozók munkaidejük nagy részét – vagy akár az egészet – kötelesek állva, gyalogolva és/vagy terheket cipelve eltölteni. Sajnos nagyon sok helyen tapasztalható, hogy a cégek az állva végzett munkafolyamatokat látják a hatékonyság megfelelő szinten tartás zálogának. 

A szakértők egyetértenek abban, hogy álláskönnyítő szőnyegekkel jelentősen javítható a termelékenység és az alkalmazottak elégedettsége, ugyanakkor csökkenthető a távollét és a hosszan tartó idült vagy krónikus betegség kialakulásának kockázata.

Miben rejlik az álláskönnyítő szőnyegek működése?

Egy 1999-ben megjelent amerikai tanulmány szerzője tökéletesen megfogalmazta az álláskönnyítő szőnyegek mibenlétét. Az általa “fáradtságcsökkentő szőnyegként” emlegetett munkavédelmi eszköz tervezésénél a legfontosabb cél a test természetes, ugyanakkor észrevétlen befolyásolása arra, hogy a láb és vele együtt a lábszár izmai folyamatos, apró mozgásokat végezzenek. 

Ezek az alig észrevehető mozgások és az ezáltal kiváltott helyzetváltoztatások serkentik a vérkeringést és megelőzik a vér vénákban történő pangását, ami a fáradtság érzésének kiváltásáért közvetlenül felelős.

Az állás egészségkárosító hatása

Ha valaki hosszú időn keresztül áll egy kemény felületen, az rövid távon fáradtsághoz, hosszú távon egészségromláshoz vezethet. 

Az izmok tartós mozdulatlansága, illetve ugyanabban a pozícióban való tartása csökkenti az alsó végtag keringését és az izmok összehúzódásához, görcsöléséhez vezethetnek, melyet a munkavállaló fájdalomként érzékel. 

Az állás azonban nemcsak az izmokat, de a térdet és a bokát is megviseli. A boka befelé dőlésének eredménye a gyakran előforduló lúdtalp, mely az egész test szerkezetére, a gerincoszlop tartó és támasztó funkcióira is negatív hatással van.

A háti szakasz alsó részének fájdalma a leggyakrabban előforduló tünet azok között, akik naponta minimum négy órát kénytelenek egy helyben állással tölteni. 

Álláskönnyítő szőnyeg az egészség védelmében

A cikk elején már említett tanulmány kiemeli, hogy az álláskönnyítő szőnyegek kialakításánál pont az a fő szempont, hogy ezt a károsan ható egy helyben állást megakadályozza azáltal, hogy párnázott felületén a munkavállaló folyamatosan apró mozgásokat végez, ezáltal serkentve a vérkeringést és megakadályozva az erekben pangó vér kialakulását.

Az álláskönnyítő szőnyeg egyéb funkciói

Egy jól megválasztott és kifogástalan minőségű álláskönnyítő szőnyeg nem csak az egészség védelmében játszik szerepet, de megelőzi a csúszásból és botlásból fakadó balesetveszélyes helyzeteket.

A jó szőnyeg közvetetten a hőháztartás szabályozásában is szerepet játszik azáltal, hogy hideg és nedves körülmények által okozott kellemetlenségek csökkentéséről is gondoskodik.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!