45 ezer mérés 3 év alatt. Így vizsgálták a Duna vízbázisát. A kutatók szerint a természetes kavicságy jól szűri szennyeződéseket, de az antibiotikumok kimutathatók a folyóban Budapesten és környékén.

A természet ereje

Jól vizsgázik a dunai kavicságy természetes tisztítóereje, miközben a vízben vannak olyan mikroszennyezők, mint az antibiotikumok, az ivóvízben kicsi a konncentrációjuk, az E. coli baktérium pedig nem volt kimutatható – áll egy hároméves méréssorozat eredményében.

A projekt

A „Tiszta ivóvíz: a biztonságos ellátás multidiszciplináris értékelése a forrástól a fogyasztókig” című projekt célja Budapest és agglomerációjának közel kétmillió lakosát ellátó parti szűrésű ivórendszer vizsgálata volt.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Szempontok

A kutatás Dunát a víz minőségét meghatározó alapvető fizikai és kémiai jellemzők mellett a baktériumközösségek és antibiotikum-rezisztens szervezetek, valamint a szerves mikroszennyezők kimutatására irányultak. A kéthetente mértek, valamennyi évszakban különböző vízállásoknal, Budapest fölött és alatt egyaránt.

Összesen ennyi minta

A 870 Duna-víz-, kútvíz- és hálózativíz-mintából összesen több mint 45 000 mérést végeztek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bő víz

A gyógyszermaradványok a felszíni vizekbe elsősorban a kommunális szennyvízből kerülnek. A Dunánál a természetes a kommunálisszennyvíz-eredetű terhelés a nagy hígulás miatt még nagyvárosok közvetlen közelében is viszonylag alacsony koncentrációt eredményez – áll az értékelésben.

Határ alatt

Az antibiotikum, a klaritromicin koncentrációja jellemzően 10 ng/l alatt volt a Duna vizében, és a legtöbb mintavételi időpontban a Budapesttől folyásirányban felfelé és lefelé vett minták között sem volt jelentős különbség. A Budapestet ellátó északi és déli, parti szűrésű kútsor elsődlegesen a dunai kavicságy természetes tisztító kapacitására támaszkodik. Az üledékben lezajló folyamatok a legtöbb szennyezőanyagot nagy hatékonysággal eltávolítják.

2009-ben azért magas volt az érték

Ha van is, nem sok

A klaritromicin koncentrációja a parti szűrés során szinte minden esetben kimutatási határ alá csökkent, és nem volt kimutatható a hálózati vízben sem. Ezt a folyamatot a folyóban lévő baktériumok segítik.

Budapest érezhetően szennyez

Ahogyan arra az MTA írása rávilágít, az ún. fekális indikátor baktériumok közül, mint az E. coli és coliform baktériumok csíraszámában sokkal jobban megfigyelhető volt Budapest mint szennyezőforrás hatása: a déli mintaterületen szignifikánsan rosszabb volt a Duna mikrobiológiai vízminősége.

A kutakban már nem találtak

A parti szűrés azonban a mikrobiológiai szennyezések eltávolításában is jól vizsgázott: a kútvizekben és hálózati vizekben fekális szennyezést jelző E. coli egyetlen mintavétel alkalmával sem volt kimutatható. Magyarán iható a dunai eredetű víz.