Rosszul mondta meg, hol van, ugyanakkor annyit megtudtak attól a kisfiútól a rendőrök, aki azért hívta fel a segélyhívót, hogy édesanyja több napra elutazott és rázárta a lakást. Ellene büntetőeljárást indítottak.

Tört magyarsággal beszélő kisfiú tárcsázta a segélyhívót, és elpanaszolta, hogy édesanyja több napra elutazott, magára hagyta és a lakásba zárta őt. Négy rendőr sietett a gyerek segítségére, akit katasztrófavédők közreműködésével hoztak le a társasház második emeletéről az erkélyen keresztül – derül ki a Zsaru magazin Facebook-posztjából. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy kisfiú jelentkezett a segélyhívón

Józsefvárosban, a Magdolnanegyed egyik újépítésű társasházánál járunk. Innen tárcsázta a 112-őt egy magát 7 éves óvodásnak mondó kisfiú, és tört magyarsággal elmondta, egyedül van otthon, az anyukája „elment repülőzni”, három nap múlva tér vissza.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rosszul adta meg a címet

„Az utca és a házszám stimmelt, de a gyerek rosszul adta meg az emelet és a lakás számát, illetve azt sem közölte, hogy a két lépcsőház közül melyikben keressük”– idézte fel a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. Gombos László hozzátette, a bejutás nehézkes volt, egy hazaérkező lakó segített nekik.

Végül sikeresen megtudták, melyik lakásban van a kisfiú

Ezt követően kettéváltak kollégájával. Ő az A, Darnyi Szabolcs főtörzszászlós pedig a B lépcsőházban ment fel a megadott emelet és ajtó alatti ingatlanhoz, de csengetésükre és kopogtatásunkra senki sem reagált. A szomszédoknál is próbálkoztak, és egymástól függetlenül megtudták, hogy a két lakás közül egyikben sem él anya a gyerekével. A szerencse is melléjük szegődött, ugyanis megtudták, hogy az egyik második emeleti apartmanba költözött nemrég egy nő és egy kisfiú.

Az ajtón keresztül üzentek neki

Odamentek, bekopogtak, és hamarosan kiszólt egy gyerekhang. Miután tisztázták, hogy ő telefonált, az ajtón keresztül elmondták neki, hogy a rendőrségtől vagyunk, és azért jöttünk, hogy segítsünk neki. Ekkor a helyszínre ért az erősítés.

Robusztus fizikai akadály állt előttük

„A 16 ponton záró páncélajtó kiemelése a katasztrófavédők számára is nehéz lett volna. Mégis azt kértük a tevékenységirányítási központ munkatársától, hogy küldjön tűzoltókat a helyszínre, mert felismertük, hogy a belső udvarról létrákkal elérhető az erkély” – magyarázta Kárpáti Tibor, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Emellett további gond volt, hogy a fiúcska az édesanyját a keresztnevén emlegette, viszont az ő családnevét sem tudta.

Az erkélyen keresztül másztak fel

Így az egyenruhások a Facebookon kezdtek keresgélni, de nem akadtak rá, ráadásul a lakók sem tudtak róla személyleírást adni. Abban azonban biztosak voltak, hogy a gyereket látták már az erkélyen. Időközben megérkeztek a tűzoltók a létrákkal. „Mielőtt felmásztunk, elmondtuk a gyereknek, hogy azért megyünk fel hozzá, hogy a segítségünkkel könnyebben le tudjon jönni. Nyugodt volt, az is maradt. Hárman is felmentünk, de mielőtt lehoztuk volna, kerestünk a lakásban valamit, egy hivatalos levelet, hogy lássuk a bérlő nevét” – folytatta Gombos László.

Az anya egy mosodában volt

Szerencsére hamar előkerült egy ilyen, így hamar megtudhatták, hogy egy északmacedón állampolgárról van szó, akit egy órával később telefonon is elértek. A nő Budapesten tartózkodott, elmondása szerint mosodába ment, és két órával később haza is ért. Ekkor a gyerek már lent volt.

Kedves volt a fiú, de nehezen lehetett vele kommunikálni

Varga Alexandra, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának szabálysértési előadója azt mondta, a fiú közvetlen és kedves volt, de kihívás volt a vele való kommunikáció. Nekünk is elmondta, hogy az anyukája „elment repülőzni”, de nem tudtuk meg tőle, ezt hogy érti. Átváltott angolra, de azon a nyelven sem adott érthető választ.

Együtt várták az édesanyját

Átváltott angolra, de azon a nyelven sem adott érthető választ. Más körülmények is arra utaltak, hogy sajátos nevelési igényű gyerek lehet, ezért a továbbiakban nem kérdezgettük, csak szóval tartották. Adtak neki folyadékot, banánt, és együtt várták meg az anyukáját

Büntetőeljárás indult

5 óra után hívta a 112-t, az édesanyja fél 7-re ért haza, és elmondta, hogy a fia autista. A zsaruk bevitték a rendőrőrsre, ahol kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult ellene. Ennek időtartamára a kisfiút a gyermekjóléti szolgálat vette védelmébe. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szerencsére alacsonyan volt a lakás, így könnyen megközelíthették

Ezt a fotót, valamint a cikk nyitóképét a rendőrség munkatársa, Fülöp Máté készítette,