A színésznő egykori lakhelyén, a Vas megyei településen Velemben kaphatja meg Törőcsik Mari nevét az egyik utca, hivatalosan, a színésznő házával még nem tudni, hogy mi lesz.

Másfél hónap múlva avathatnak

Az alig négyszáz fős vasi falucska, Velem honlapján feltűnt 2023-as programtervezet szerint alig másfél hónap múlva felavathatják a Törőcsik Mari nevét viselő utcát – írja a 24.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emléknap lesz

„Április 16. Törőcsik Marika emléknap” – ez a sor áll a dokumentumban, ami nemcsak a kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-, valamint Kossuth-díjas színésznő halálának második évfordulóját jelentené, hanem megerősítené az önkormányzat által novemberben már meghozott döntést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

„Reméljük sikerülni fog”

A lap azt írja, hogy a Nyugat megkérdezte a polgármestert is, aki kijelentette: „Ha a jó Isten is úgy akarja, meg is tudjuk valósítani. Nyolcvan százalékra ki merem most jelenteni, hogy sikerülni fog.”

Zarándokhely lett a házból

Törőcsik Mari a hetvenes években vásárolt házat a kistelepülésen, ahol azóta ideje nagy részét töltötte. Háza az elmúlt két évben zarándokhellyé vált, annak emlékházzá alakítása azonban csak nem haladt előre: a színésznő lánya, Teréz ugyanis időt kért, hogy eldöntse, mit szeretne vele kezdeni.

Hivatalosan már az ő nevét viseli

Az utca hivatalosan 2022 júniusa óta egyébként már a legenda nevét viseli, az új nevet mutató táblák készítése azonban még folyamatban van – ezt jó eséllyel az ünnepélyes átadás idejére helyezik majd ki.

Közterületet neveznek el Újbudán Törőcsik Mariról

Egy szavazás után a Feneketlen-tó körüli park került ki győztesen, a voksok több mint 50 százalékával. Az elnevezés képviselő-testületi döntés, valamint a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása után válhat hivatalossá.

A 11. kerület díszpolgára volt

Az ötletet az adta, hogy Törőcsik Mari a 11. kerület díszpolgára volt. A helyi lakosoknak köszönhetően egyébként a Függetlenségi park 522, az Etele park 127, az Etele tér 127 szavazatot kapott, míg a „győztes” területre 903-an voksoltak.

Tavaly halt meg

Törőcsik Mari 2021. áprilisában hunyt el. A színésznő hosszú ideig betegeskedett. A Nemzet Színésze 86 évet élt.

Komlós Juci köz

Arról is beszámoltunk, hogy a Rózsadombon, Komlós Juciról neveztek el egy utcát. Még 2021-ben döntött úgy a 2. kerület, hogy meghirdeti a közterületek nőnapi névadóját, és számít a közösség javaslataira annak érdekében, hogy példamutató munkásságú nők nevét viselhesse négy, addig névtelen közterület. A felhívást követően több mint 1000 ajánlás érkezett, és eldőlt, hogy a Józsefhegyi utca 26. és 28/a közötti terület a Komlós Juci köz nevet kapja. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari