Udvarokat, házat öntött el a csapadékvíz Érden. A helyi polgármester II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az érintett utcákban. A katasztrófavédelem, a helyi közterület fenntartó és a csatornázási művek együtt dolgoznak azon, hogy kiszivattyúzzák a vizet az elöntött portákról.

Az sok eső miatt feltorlódott a csapadékvíz Érd legmélyebb pontján elhelyezkedő utcákban. A víznek a Hattyú és a Vöcsök utcánál nincs elfolyása, ezért a talaj is megtelt vízzel, az udvarokban pedig áll a víz. Egy házba is befolyt, emellett több lakóépületet is veszélyeztet – mondta a katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott vezetője az Érdmost.hu oldalnak.

Csőzik László polgármester esőtől elázott szelfivel jelentette be a Facebook oldalán, hogy II. fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el az érintett utcákban a több napja tartó esőzések miatt. Friss hírek itt!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Csőzik László, Érd polgármestere a helyszínen – Forrás: Facebook/Csőzik László

Jelenleg a tűzoltóság, a katasztrófavédelem és az Érdi Közterületfenntartó Intézmény munkatársai nagy erőkkel dolgoztak a probléma megoldásán, megkezdték a víz szivattyúzását. Sallai László, az érdi katasztrófavédelmi kirendeltség megbízott vezetője a helyi portálnak elmondta:

„Kézi szerszámokkal is igyekszünk elvezetni a vizet olyan területekre, ahol nem okoz kárt, illetve üzembe helyeztünk átemelő szivattyúkat, és továbbiak üzembe helyezése is folyik. Sajnos a csapadékvíz-elvezetőrendszer hibájából is adódik ez a belvízi helyzet, ezúton is felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a vízelvezető árkokat karbantartását fokozott figyelemmel hajtsák végre” – emelte ki Sallai László.

A lakosoknak jelenleg nem kellett elhagynia a lakóhelyüket, az időjárás alakulásától is függ a helyzet további kezelése. Konkrét károkról Sallai László egyelőre nem nyilatkozott.

Csámpai Attila a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a nagy mennyiségű esővíz udvarokat öntött el a Hattyú utcában. Jelenleg megbontják a felületet, hogy a 15-20 cm magasan felgyülemlett csapadékvizet elvezethessék, ahol kell, ott pedig szivattyúzással gondoskodnak arról, hogy apadjon a vízszint. Személyi sérülés nem történt, illetve épületek sincsenek közvetlen veszélyben, tette hozzá a szóvivő.

Fotók: Helyszíni felvételek – Forrás: Facebook/Csőzik László