Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 29-től árvízveszélyt rendelt el, mivel a vízszint nagymértékű és hirtelen emelkedése várható a Duna teljes szakaszán. Szentendrén már felkészültek a mobilgáttal.

Az intézkedés a dunai szabadstrandokat, így a dunakeszi vagy a gödi partszakaszt is érinti. “Annak ellenére, hogy az elmúlt 6 évben nem volt erre szükség, az Önkormányzat felkészülve az ilyen esetekre, az eszközöket úgy telepítette, hogy ne károsítsa az árvíz, vagy könnyen és gyorsan elbontható legyen – áll Dunakeszi hivatalos portálján.

Az árvízvédelmi intézkedések miatt május 22-én a két éttermet és a padokat ideiglenesen elszállítják, a strand és a sétány lezárásra kerül. Az árvíz elvonultával a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. a hivatalos szabályoknak megfelelően azonnal elkezdi a terület megtisztítását és fertőtlenítését, ezt követően pedig a lehető leghamarabb visszahelyezi az eszközöket.

Fél éve az alacsony vízállás volt a probléma

Szinte hihetetlen, hogy 6 hónappal ezelőtt arról írtunk itt a BudaPestkörnéyke.hu agglomerációs hírportálon, hogy az elmúlt időszak csapadékszegény időjárásának következtében a magyarországi folyókon rendkívül alacsony vízszintek alakultak ki. A Dunán a víz szintje a Komáromtól kezdődő szakaszon alulmúlta a valaha mért legalacsonyabb értéket, mindenhol rekordok születtek, Budapesten például 41 centiméter.

Csontváz is előkerült a Dunából

A fél évvel ezelőtti alacsony vízállás miatt tűzoltók a partra vontatnak egy személygépkocsit Budapesten, a XXII. kerületben 2018. október 19-én. A korábban a folyóba került autó a rekord alacsony vízállás miatt látszott ki a folyóból.

Pár nappal ezt megelőzően pedig arról számoltunk be, hogy Dunakeszinél is előkerült egy autóroncs a Dunából, ott még csontvázat is találtak benne. A rejtélyes halálesetről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

Minden előkerül a Dunából az alacsony vízállás miatt

Szentendrén felkészültek a mobilgáttal

A 2018 szeptemberében tesztelték a szentendrei mobilgátat. A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál érdeklődésére a mobilgát összeszerelését éppen megtekintő szentendrei polgármester,  Verseghi-Nagy Miklós akkor elmondta, hogy az évente rendszeresen sorra kerülő árvízvédelmi próba munkálatai zajlottak a Duna-parton. Azért van erre szükség, hogy a város lakóinak biztonsága érdekében egy valós helyzetben minden érintett pontosan tudja mi a dolga.

A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy idén minden eddiginél gyorsabban, alig másfél óra alatt építették fel a mobilgát elemeit. Az önkormányzat árvízvédelmi berendezését, probléma nélkül sikerült összeállítani. Bontás után a gát darabjait az önkormányzat egyik lerakójába szállítják vissza.

Verseghi-Nagy Miklós azt is elmondta, hogy bár nagyon gyorsan összeállították a gátat, senkinek sem kell attól tartani, hogy valódi árvízveszély idején is ilyen gyorsan kellene építeni, hiszen egy valódi helyzetben már napokkal korábban pontos tájékoztatást kapnak a Duna várható vízállásáról, így bőven van idő a gát összeállítására

Kiemelt kép: BPK