Szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés a Széll Kálmán tér átépítéséről. Ha elfogadják a tervezetet a tér közepéről a Városmajor felé egy szintváltás nélküli, a Várfok utca alatti átjáró jöhet létre a gyalogosok és kerékpárosok számára – jelentette be Vitézy Dávid a közösségi oldalán. Közben a főváros forráshiányra hivatkozva lemondta a nagyobb felújításokat.

A Széll Kálmán tér közepéről a Városmajor felé egy szintváltás nélküli áttörés a Várfok utca alatt a gyalogosok és kerékpárosok számára egy régi terv volt, de a tér felújításának hat évvel ezelőtti programjából forráshiány miatt a BKK-ban törölték, annak ellenére, hogy az építész stúdió győztes koncepciójának is része volt.

A volt Posta-palota felújításának kezdetekor, néhány évvel ezelőtt az épület új tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Bank projektcsapatával közösen felélesztettük ezt a tervet, mely nem csak szintbeli, akadálymentes átjárást teremtene a Városmajor felé a térről, de új bejáratot nyitna a volt Posta-palota, új nevén Buda Palota gyönyörű épületébe, az itt létesítendő Pénz- és Banktörténeti Múzeumba is – írta Vitézy Dávid.

A beruházást a Magyar Nemzeti Bank valósítja meg, de az átjáró természetesen közterület maradna.

Az érintett 2. és 12. kerületek már megadták beleegyezésüket, a Fővárosi Közgyűlés szerdán fogja engedélyezni, így jó eséllyel megvalósul a Széll Kálmán tér felújításának ezen, a korábbi tervekből eddig elmaradt, hiányzó eleme.

A BudaPestkörnyéke.hu ma írt arról, hogy 65 milliárdnyi forrást zároltak a Fővárosi Városházán: utak, terek, épületek és villamosvonalak felújítása maradhat el az adóbevétel kiesések és a kormányzati elvonás miatt.

Az elvonás ezt a projektet nem érinti, mivel a beruházást a Magyar Nemzeti Bank valósítja meg.

Kiemelt kép: Látványterv – Forrás: Facebook