65 milliárdnyi forrást zároltak a Fővárosi Városházán: utak, terek, épületek és villamosvonalak felújítása maradhat el az adóbevétel kiesések és a kormányzati elvonás miatt.

Csúszhatnak régóta felújítandó terek rekonstrukciói, útfelújítások, közlekedési beruházások, zöldterület-fejlesztések és még egy sor más dolog, amit Karácsony Gergely megígért a programjában. Hogy a felsorolt beruházások közül végül mire nem tud az idén költeni Budapest, az csak októberben derül ki véglegesen – írja a 24.hu.

Azt sem merem mondani, hogy az a legrosszabb forgatókönyv, hogy 60 milliárd forint körül alakul a hiány. Mindent egybeszámolva, az iparűzési adó kiesése, a cégek veszteségei, a jegybevétel-kiesés a BKK-nál ennyire rúghat, most így látjuk – mondta Kiss Ambrus, a költségvetésért is felelős főpolgármester-helyettes arra a kérdésre, hogy miért ekkora összeget zároltak.

A listán szerepel a Lánchíd felújítására szánt összeg is, összesen 11,8 milliárd forint.

Ez a kormány 6 milliárdos támogatásával együtt is messze van a felújításra korábban kapott árajánlatoktól, de ha az Alagút felújításáról lemondanak, akkor belátható közelségbe kerülhet a hídfelújítás. Igaz, a főpolgármester ehhez már tízmilliárdot kér a kormánytól. A főváros feltételes közbeszerzést ír ki hamarosan a híd felújítására, így ez a súlyos tétel kikerül a zárolás alól. Ahogy a főpolgármester fogalmazott korábban: a Lánchidat akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk.

Ha nekiállnak a híd évek óta esedékes felújításának, akkor ez a pénz hiányozni fog más projektek finanszírozásából, mert máshonnan kell átcsoportosítani forrásokat, ha valóban 60 milliárd forint körül alakul a hiány.

A zárolt fejlesztések listája:

  • A Városháza-rekonstrukció első ütemére (elektromos munkák, rendeltetésszerű használathoz elengedhetetlen felújítások, Madách téri homlokzat) 1 milliárd forint jutott volna.
  • A Fővárosi Önkormányzat intézményeinek energetikai korszerűsítésére szánt 1,2 milliárd forintot is befagyasztották.
  • Zárolták a Széna tér felújítására címkézett 787 millió forintot, illetve a Blaha Lujza térre szánt 100 millió forintot is. A Széna teret, úgy néz ki, mégis felújítják: a következő közgyűlésen lesz téma, de sokkal kisebb műszaki tartalomról szól majd az előterjesztés, és a kivitelező a 2. kerület lesz. A Blaha felújítására igény van, a pénz egyelőre kérdéses. A Blaha Lujza tér felújításáról ebben a cikkben írtunk.
  • Az út- és hídfelújítások keretéből szintén zároltak 2 milliárd forintot, a forgalomtechnikai felújításokéból pedig 756 milliót. Ez menne arra, hogy a forgalomcsillapítási terveket megvalósítsák.
  • A kerékpártárolókra szánt 300 millió sorsa is bizonytalan.
  • Szintén fájó pont Karácsony Gergely programját ismerve, hogy a klímavédelmi és zöldterület-fejlesztési feladatokra szánt források közül 470 millió forintot jegelnek egyelőre.
  • A BKK-t is sújtja több zárolás, így a 3-as villamos Árpád-hídig való meghosszabbításának tervezése kérdőjelessé vált, ahogy az 1-es villamos pályafelújítása is, aminek korábbi szakaszáról ebben a cikkben írtunk

A közlekedésfejlesztési feladatok tartalékkerete is zár alá került javarészt: 7,8 milliárd forintot fagyasztottak be innen. 8,9 milliárdot pedig abból a keretből zároltak, ami a fővárosi önrész lett volna a kormánnyal közös fejlesztésekben. Emellett a költségvetés általános tartalékát is befagyasztották (ez 9,3 milliárd forint), ahogy a víziközmű-fejlesztés tartalékkeretét is. De ünneplésre, sportra, kultúrára is jóval kevesebb juthat.

A sorolt fejlesztések esetleges elmaradása nem írható kizárólag a kormány és a főváros csatájának a számlájára. Sőt, a 60 milliárd forint körüli összeg kiesése egészében a koronavírus-járvánnyal magyarázható, és azt még bele sem számoltuk, hogy Budapest összesen 4,5 milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre.

Ha a fővárosnak juttatott összes kormányzati támogatást, normatívát számba vesszük, akkor 2019-ben 21 milliárd forint járt Budapestnek. A 12 milliárddal megemelt szolidaritási hozzájárulás következtében befizetnie viszont 22 milliárdot kell. Jövőre még nagyobb lesz a különbség: a teljes támogatás 29 milliárd lesz, a még tovább emelt szolidaritási hozzájárulás miatt viszont Karácsony Gergelyék számításai szerint a fővárosnak 32-36 milliárdot kell befizetnie az államkasszába.

Kiemelt kép: Blaha Lujza tér