Az ausztriai munkavállalók számára mindenképpen hasznos tanács, hogy minden adóév végén kerüljön beadásra az adóvisszatérítés, pontosabban az adókiegyenlítési igény, hiszen nagyon gyakran előfordul, hogy a befizetett összegből visszatérítés jár.

A leggyakoribb eset az, amikor nem teljes évet dolgozott a munkavállaló, vagy pedig év közben változott a bére. Mivel az ausztriai adórendszerben a megszerzett jövedelmet egész évre arányosítják, ezért előfordul, hogy ezáltal megváltozik a befizetendő teher összege. Mindenesetre, ha az elmúlt 5 évben volt ausztriai munkáltatód, akkor mindenképpen érdemes ezt igényelni.

Hogyan tudjuk beadni a visszaigénylést?

Ha van osztrák lakcímed, akkor elsődlegesen létre kell hozni a Finanzonline fiókot, de ha nem szeretnél elveszni az ügyintézés rengetegében, akkor az OMIP segít az adóvisszatérítés teljes folyamatának lebonyolításában. Ha nem volt magyar jövedelmed, akkor itt egyszerűen meg tudod nézni, hogy a munkáltató leadta-e már a papírjaidat.

Ha nincs ausztriai lakcímed, akkor a NAV-nál az E9-es nyomtatványon kell jövedelemigazolást kérned. Ebben minden, Magyarországon jövedelemnek számító juttatást fel kell tüntetni.

Milyen határidőkre kell figyelni?

A munkáltatódnak február 28-ig be kell nyújtania a bérpapírjaidat az adóhivatal részére, és a hivatal ezután fogja tudni elkezdeni annak feldolgozását. Ha volt magyar jövedelmed is, akkor minél hamarabb add be az adóbevallásodat, hogy meg tudd kapni az E9-es nyomtatványt, melyet február 15-e után lehet igényelni.

Ha olyan adóvisszatérítést szeretnél, melyhez a házastársad jövedelmét is igazolni kell, akkor figyelj arra, hogy az övé is gyorsan benyújtásra kerüljön, hogy az E9 nyomtatvány az ő esetében is időben rendelkezésre álljon.

Az ausztriai adókedvezmények

Minden országban más az adórendszer, ezáltal pedig az igénybe vehető kedvezmények köre is eltérő. Ausztriában számtalan adóvisszatérítési lehetőség van, ezeket pedig mindenképpen érdemes kihasználni akkor is, ha csupán osztrák, és akkor is, ha osztrák és magyar munkáltatótól is van jövedelmed. Ausztriában az alábbi kedvezményeket tudod igényelni:

  • Kedvezmény alacsony jövedelem esetén
  • Családi kedvezmény 
  • Egyedül nevelők kedvezménye
  • Egyedül keresők kedvezménye
  • Ingázók számára igénybe vehető átalány
  • A kettős háztartást vezetők kedvezménye
  • Családhoz történő hazautazási kedvezmény
  • Munkaruhához, munkaeszközhöz kapcsolódó kedvezmények

Az adózás mértéke

Ausztriában sávos adórendszer van, ez azt jelenti, hogy minél magasabb a jövedelem, annál nagyobb adókulcs terheli. A megadott jövedelemig nem kell adózni, efelett pedig fokozatosan emelkedve 20-55% lesz a befizetendő közteher. A kedvezmények mérsékelhetik ezt az összeget, azonban ezeket egyéni élethelyzettől függően igényelni kell!

Az adóvisszatérítést a hatóságok 3-6 hónap között bírálják el, a beérkezett igényeket pedig fokozatosan dolgozzák fel, ezért fontos, hogy minél hamarabb beérkezzen a kérelem, így a visszafizetés is gyorsabb lesz.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: omip.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.