Zacher Gábor az egészségügyi finanszírozás problémáiról beszélt. Szerinte jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a kórházba érkezése után után.

Sokat költünk alkoholbetegekre

„Körülbelül háromszorosa a jövedéki adóból befolyt összegnek az, amit évente Magyarországon az alkoholbetegek kórházi ellátására költünk” – ezt mondta Zacher Gábor orvos egy interjúban. Mint kifejtette, bár nagyon rosszul működik a kórházi finanszírozás, de például egy kórházba kerülő részeg, „az hihetetlenül gazdaságos”, mert homogén betegcsoportok alapján finanszírozzák a betegeket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

200 ezer egy sürgősségi beteg haláláért

Szerinte az is a rendszer hibáját mutatja, hogy jelenleg az lenne a leggazdaságosabb egy kórház számára, ha minden sürgősségi osztályra bekerülő beteg meghalna egy órával a bejövetele után. „Ebben az esetben akkor a kórház biztos, hogy nem kerülne adósságba, mert egy halott után 0,8-as HBCS-t kap az intézmény, az most nagyjából 200 ezer forint, és nem kell sokat azalatt az egy óra alatt belefektetni” – fogalmazott.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

150 ezer jár egy részegért

„Úgyhogy ez egy kifizetődő történet lenne, pontosan ugyanúgy, mint mondjuk az ittas betegek is, akikkel úgy nincs különösebb gond, azért mondjuk olyan 140-150 ezer forintot kap az osztály, és alapvetően beköt egy infúziót neki, lecsöpög másfél liter infúzió, azt’ reggel megkapja a ruháit, és elmegy.”

Ne a kórházban legyen baj

„És ha mondjuk talán még van reggel egy kis reci, akkor kap egy kis benzolt, egy tegretolt, hogy mégse ott görcsöljön bele, hanem majd amikor hazaért három faluval odébb, ott produkáljon egy epilepsziás rohamot. És gyakorlatilag olcsón megússza az ellátórendszert. Ez például jól van finanszírozva” – idézte fel a Pénzcentrum cikkében.

Ráfizetéses panaszok

„De van egy csomó minden, ami nem. Például mondjuk egy ilyen vérző beteg ellátásának a finanszírozása, az nagyon komoly ráfizetéses ma egy kórháznak” – magyarázta Zacher Gábor.

Korábbi erős kijelentések

Magyarország 9,7 millió függő országa, mert ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk – erről beszélt korábban Zacher Gábor toxikológus egy előadáson.

Felkavaró időszak

Zacher Gábor szerint a koronavírus olyan nyomot hagyott bennünk, amin nem fogunk tudni könnyen túllépni. Nem feltétlenül csak azért, mert valaki elveszítette a hozzátartozóját, ismerősét, barátját, hanem azért, mert az elmúlt 2 és fél év felkavart bennünket – írja a BAMA.

Változások

Ennek fő oka, hogy nem szeretjük a hirtelen változásokat, ez a járvány viszont hirtelen változtatta meg az életünket, a változások pedig befolyásolják a testünk és a pszichénk működését is.

Függők országa

Magyarország 9,7 millió függő országa, mert ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni, de magunkról nehezen mondjuk ki, hogy függők vagyunk. Inkább azt mondjuk, hogy bármikor abba tudjuk hagyni, de a „bármikor” jellemzően nem jön el soha.

Durva az alkoholfogyasztás mértéke

A szakember beszélt arról, hogy alkoholfogyasztás terén Európában a 7-8. helyen állunk. Ha a Hévízi-tóban víz helyett 96 százalékos alkohol lenne, akkor Magyarország ezt évente háromszor kiinná. Szintén európai viszonylatban az 5. legdohányzóbb nemzet vagyunk. Ma már végtelen tárháza van a hagyományos dohányzáson túl az olyan eszközöknek, amelyek a nikotinfüggőséget segítik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.