Nyilvánosan vitázott hétfő este Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az ATV-ben. A fideszes politikus főleg arról beszélt, hogy a kormány milyen korrekt és milyen sokat tesz Budapestért, a főpolgármester-helyettes ennek az ellenkezőjét állította. A Lánchíd kapcsán összekaptak: Tüttő Kata hazudozással vádolta Fürjes Balázst, aki viszont azt mondta, a városháza vezetői csak arról beszélnek, hogy mit miért nem lehet megcsinálni.

Most akkor szívatja a kormány a fővárost vagy nem?

Fürjes Balázs a vita elején elmondta, hogy egyáltalán nem értenek egyet abban, hogy a fővárost sanyargatja-e a kormány, vagy ahogy a főpolgármester fogalmazott szívatja-e a Budapestet a kormány – mondta az államtitkár. Fürjes Balázs hozzátette: esze ágában sincs senkinek büntetni a várost.

Földhöz ragadt háziasszony

A közgazdász végzettségű Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, hogy egy földhöz ragadt háziasszonynak tartja magát, aki a fővárosnál gazdálkodással foglalkozik, azonban sokszor azt sem tudja miből lehet majd megtankolni a hókotrókat, ráadásul minden éjjel azt kell figyelnie, milyen elvonásokat jelent be az éjfélkor megjelenő Magyar Közlönyben a kormány.

Budapest-adó

Az államtitkár elmondta nincs olyan, hogy Budapest adó, szolidaritási adó van. A magyar önkormányzati finanszírozásban 2017 óta létezik ez az adónem. Ennek az a lényege, hogy a 135 leggazdagabb önkormányzat egy matematikai képlet alapján fizet hozzájárulást a többi szegényebb, csaknem 3000 másik önkormányzatnak.

Így igazságos

A matematikai képlet mindenkire azonosan vonatkozik. Budapest 2017 óta kevesebbet fizet, mint amennyit a képlet alapján fizetnie kellene és amennyit arányaiban a többi gazdag település fizet. Mint mondta, már Tarlós István idején elkezdte visszaemelni a kormány Budapest befizetését, hogy Budapest is arányaiban annyit fizessen, mint a többi gazdag település – tette hozzá Fürjes Balázs, aki szerint ez így igazságos.

Iparűzési adó

Az iparűzési adóval kapcsolatban a kormány képviselője azt mondta, hogy az iparűzési adó felére csökken a 4 milliárd forintnál kisebb forgalmú cégek számára, ezt a pénzt a kormány otthagyja a vállalkozásoknál, így kíván nekik segíteni ebben a nehéz helyzetben. Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány nyitott arra, hogy a fővárossal az iparűzési adó kompenzálásáról tárgyaljanak.

Csapongás és logikai érvrendszer

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az önkormányzatiság kivégzését kérte számon Fürjes Balázs államtitkártól, sok kérdést felvetett, belecsapott témákba, de kevés témát vezetett végig logikusan. Az államtitkár ezzel szemben az összes válaszát egy logikai érvrendszer keretébe helyezte, közérthetően érvelt a kormányzati álláspont mellett, ezzel együtt profi politikusként úgy váltotta a témákat, hogy neki álljon a zászló.

Miért kérdés a hókotrók megtankolása?

Tüttő Kata arról is beszélt, hogy minden nap izgatottan figyeli az időjárás-jelentéseket, hogy lesz-e hó, mert nem tudja miből fogják megtankolni a hókotrókat. Erre Fürjes Balázs azt mondta, hogy 94 milliárd készpénze és 134 milliárd forintnyi államkötvénye van a fővárosnak. A műsorvezető is rákérdezett, ha van 94 milliárd forint készpénze Budapestnek, akkor miért kérdés, hogy miből tankolják meg a hókotrókat?

Mesebeli varázsló

Erre azt válaszolta a főpolgármester-helyettes, hogy azért nem tudja a főváros kifizetni, mert 100 forintból kellene 200-at csinálnia, de ilyent csak a gyermekei mesében tudnak a varázslók. Ezen kívül semmilyen konkrét választ nem adott erre a főpolgármester-helyettes, inkább arról beszélt, hogy a pénzügyminisztérium fizetésnapon utal-e vagy sem. Fürjes Balázs érezte, hogy a főpolgármester-helyettes ugyan sok papírral érkezett, mégsem elég felkészült ebben a tv-vitában, úgyhogy bedobta a Lánchíd témáját.

Lánchíd

Fürjes Balázs szerint Karácsony Gergelyék 5 milliárd forinttal drágábban fogják felújítani a Lánchidat, mint amennyiért Tarlós István idejében lehetett volna. Tüttő Kata hazúgsággal vádolta az államtitkárt. Mint mondta “összedrótozták” a Lánchíd felújításának a költségeit az Alagút és a villamosalagútak felújításával. Az államtitkár erre azt felelte, hogy a Tarlós Istvánék 21 milliárdos ajánlatot kaptak a híd felújítására, amit le lehetett volna választani az ajánlat többi részéből. Most csak a híd felújítása fog 26 milliárdba kerülni, vagyis 5 milliárddal többe, mint egy éve került volna – mondta az államtitkár.

Mit miért nem lehet

Fürjes Balázs hozzátette: a Városháza mindig arról beszél, hogy mit miért nem lehet és nem a megoldásokról. Hozzátette: Karácsony Gergely másfél éve vezeti a várost, Tarlós István idejében volt közbeszerzés, érvényes tender, árajánlat, csak le kellett volna szerződni a Lánchíd felújítására és már dolgozhatnának is a hídon.

Oroszlánokat a stadionba

Tüttő Kata ismét nem igazi politikusként válaszolt, mert Lánchíd kandelábereinek az árával érvelt, majd – többek közt – arról beszélt, hogy Kubatov Gábor mennyi pénzt fizetett az egyik edzőnek. Hozzátette: sok milliárd megy el a fűtött gyepes stadionokra, ahová az oroszlánokat befogadhatnák majd, ha nem lesz pénz az állatkert finanszírozására – mondta a főpolgármester-helyettes.

Sokkal több a feladat

Működési támogatásra a kormány 2020-ban összesen 85 milliárdot fizetett a kerületeknek és a fővárosnak, idén 115 milliárdot, vagyis jóval többet, mint korábban – mondta Fürjes Balázs. Tüttő Kata erre azt válaszolta, hogy sokkal több a feladat is, de az ütős felvetésre most sem volt ütős, frappáns, közérthető politukusi válasz.

Lenne mit mondani

A csaknem egy órás vitát ide kattintva lehet elérni, a második fele érdekesebb. A műsorvezető ígérete szerint folytatják majd a vitát. Talán a Városháza akkor sokkal meggyőzőbben tudja majd képviselni az álláspontját, hiszen bőven lenne mit mondani és okosan, értelmes érvekkel, közérthetően el lehetne magyarázni a dolgokat.

Kiemelt kép: Tüttő Kata és Fürjes Balázs – Forrás: ATV (BPK-montázs)