Egyre furcsább az szadai elefántok ügye.

Elásták a tetemeket

Mint ahogyan arról korábban a BudapetKörnyéke is beszámolt a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark két elefántja, Mambo és Betty elpusztult. Ezt követően derült, hogy hogy gazdájuk elásta a tetemeket, ami azonban minden jogszabállyal ellentétes.

Augusztusban történt az eset

Mint ismert még augusztusban történt tragédia csak pár nappal ezelőtt került a nyilvánosság elé, miután egy magyar állatvédő oldal, illetve a német Bild napilap is megírta az esetet.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Nem lehet tudni , mitől pusztultak el

René Casselly, a legendás cirkuszfamília tagja a Facebook-oldalán tájékoztatta a követőit a történtekről: bejegyzésében azt írta, nem tiszta, mi volt az állatok halálának oka, ám megígérte, amint többet tud, azt közöli majd a nyilvánossággal.

Zavaros nyilatkozatok

Nos, erre egyelőre nem került sor, ellentmondásos nyilatkozatokra azonban igen. Casselly a Bild cikke után ugyanis több újságnak is nyilatkozott: egy lapnak például azt, hogy az elefántok egy fellépés után, egy kamionban pusztultak el, megfulladhattak, egy másiknak pedig azt, hogy fertőzést kaphattak, az végezhetett velük.

Vizsgálják az elefántok halálának körülményeit

Kedden az Agrárminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták: a magyar hatóságok haladéktalanul megkezdték az ügy kivizsgálását. Úgy tűnik, a két állat egy belföldi szállítást követően vesztette életét, amit orvosi beavatkozással sem sikerült megmenteni. Hozzátették: az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta, de az eljárás még nem zárult le.

Elásták a tetemeket

Ami azonban ennél is nagyobb közfelháborodást váltott ki, az a tetemek kezelésének módja volt: mint kiderült, a többtonnás elefántokat egyszerűen elásták.

A védett fajokat jelenteni kell

 „Vannak olyan állatfajok, mint az elefántok is, amelyek úgynevezett CITES-engedéllyel (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) rendelkeznek. Az ilyen állatokat mikrocsippel kell azonosítani, az elpusztulásukat pedig kötelező jelentetni” – mondta a Telexnek Mándoki Míra egyetemi docens, az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszékének vezetője.

Vizsgálatot indított a Nébih

Ezt követően indított vizsgálatot a Nébih, állatkínzás gyanúja miatt. Ismeretlen tettes ellen pedig a gödöllői rendőrség is nyomozást indított a szadai szafaripark két elpusztult elefentjának halála ügyében. A Blikk több kérdést is feltett a nyomozás kapcsán a rendőrségnek, ám ők arra hivatkozva, hoy még folyamatban van az eljárás nem adtak bővebb tájékoztatást.

A Magyar Állatvédelem felkereste a Caselly családot

magyarallatvedelem.hu és a Szurkolók az Állatokért munkatársai felkeresték birtokukon Caselly családot, az elpusztult elefántok tulajdonosait, írja Blikk.


Fogalmuk sincs mi okozhatta az állatok halálát

A Győr melletti Töltéstaván egy 15 hektáros kastélyban fogadta őket a Caselly család. Megtudták, hogy a magyar jogszabályokkal csak a tragédia után kezdtek el ismerkedni, és furcsa módon a mai napig fogalmuk sincs az állataik elpusztulásának okáról. A haláluk körülményeiről mondtak el, hogy este szállították vissza Szadára az elefántokat, kipakolták őket a kamionból és reggel találtak rájuk. Három elefántból kettő ekkor már halott volt.

Megmérezték őket?

Mint írják, bár a tragédia utáni nyilatkozataikban még azt állították, hogy lejelentették a hatóságoknak az állatok elpusztulását, most viszont azt mondták, úgy tudták, hogy adott év végéig kell tájékoztatni erről a hatóságokat. René Casellyben az is felmerült, hogy valaki megmérgezte elefántjait, azonban boncolást nem kértek, így ez a mai napig nem derült ki.

A harmadik elefánt az életéért küzdött

A tragédia reggelén a három szállított elefántból egy még az életéért küzdött, így rá összpontosítottak, a halott Bettyvel és Mambóval már nem foglalkoztak. A harmadik elefánt, Tonga életben maradása is napokig kétséges volt.

Kiemelt kép: Szafaripark Szadán – Forrás: Facebook/Safari Park Szada