Tovább gyűrűzik a botrány a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark két elpusztult elefántja, a 37 éves Mambo és a 35 éves Betty körül. Az elefántok tetemeit állítólag engedély nélkül ásták el.

Elpusztult két elefánt

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt róla, elpusztult a Magyar Nemzeti Cirkuszhoz tartozó szadai szafaripark két elefántja, Mambo és Betty.

Augusztusban történt az eset

Az egyébként augusztusban történt tragédia csak pár nappal ezelőtt került a nyilvánosság elé, miután egy magyar állatvédő oldal, illetve a német Bild napilap is megírta az esetet.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem lehet tudni , mitől pusztultak el

René Casselly, a legendás cirkuszfamília tagja a Facebook-oldalán tájékoztatta a követőit a történtekről: bejegyzésében azt írta, nem tiszta, mi volt az állatok halálának oka, ám megígérte, amint többet tud, azt közöli majd a nyilvánossággal.

Zavaros nyilatkozatok

Nos, erre egyelőre nem került sor, ellentmondásos nyilatkozatokra azonban igen. Casselly a Bild cikke után ugyanis több újságnak is nyilatkozott: egy lapnak például azt, hogy az elefántok egy fellépés után, egy kamionban pusztultak el, megfulladhattak, egy másiknak pedig azt, hogy fertőzést kaphattak, az végezhetett velük.

Vizsgálják az elefántok halálának körülményeit

Kedden az Agrárminisztérium közleményt adott ki, amelyben azt írták: a magyar hatóságok haladéktalanul megkezdték az ügy kivizsgálását. Úgy tűnik, a két állat egy belföldi szállítást követően vesztette életét, amit orvosi beavatkozással sem sikerült megmenteni. Hozzátették: az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta, de az eljárás még nem zárult le.

Elásták a tetemeket

Ami azonban ennél is nagyobb közfelháborodást váltott ki, az a tetemek kezelésének módja volt: mint kiderült, a többtonnás elefántokat egyszerűen elásták.

A védett fajokat jelenteni kell

 „Vannak olyan állatfajok, mint az elefántok is, amelyek úgynevezett CITES-engedéllyel (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) rendelkeznek. Az ilyen állatokat mikrocsippel kell azonosítani, az elpusztulásukat pedig kötelező jelentetni” – mondta a Telexnek Mándoki Míra egyetemi docens, az Állatorvostudományi Egyetem Patológiai Tanszékének vezetője.

Az elefánt is védett faj

Az elefántokhoz is hasonló védett fajokat azért tartják nyilván, az elhullásukat pedig azért kell szigorúan jelenteni, hogy a velük és belőlük származó termékekkel – ebben az esetben az elefántcsonttal – semmiképp se lehessen kereskedni. Egy EU-endelet szerint ráadásul a vadon élő, egzotikus állatok tetemét elásással nem lehet megsemmisíteni, hanem el kell égetni, mert nem tudható, mitől pusztultak el. A cirkuszhoz tartozó szafaripark cselekedete így minden jogszabállyal szembemegy.

Már késő a pusztulás okát megállapítani

A Telexnek nyilatkozó docens szerint mostanra szinte lehetetlenné vált az állatok halála okának megállapítása. Mint mondta, „még pár napos csúszással is sokszor nehéz diagnózist mondani, hetekkel vagy hónapokkal az állat halála után pedig szinte lehetetlen”.

A Nehib cáfol

A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatója állítja, ő időben megtette a kötelező bejelentést a hatóságoknak, ám a Telex megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezt cáfolta: szerintük nem történt ilyen bejelentés a vizsgált időszakban.

Kiemelt kép: Szafaripark Szadán – Forrás: Facebook/Safari Park Szada