Két percre hagyta magára az az édesapa a két éves Andikát, aki Pilisen a kerti medencébe fulladt meg. Az úszóoktató szerint az ilyen pici gyerekeknél egy perc is elég lehet ahhoz, hogy bekövetkezzen a  tragédia.

Medencébe fulladt meg a kislány

Egy 70 centiméteres mély, merevített falu medencébe fulladt bele az a 2 és fél éves kislány Pilisen, aki felügyelet nélkül maradt a házuk udvarán lévő medencében. A Tények úgy tudja, az édesapa egyedül volt otthon kislányával, amikor a tragédia megtörtént. Az anyuka dolgozott. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bement ebédelni

A család 5 éve él Pilisen, a tragikus sorsú kislány volt az egyetlen gyermekük. Az apuka ácsként és asztalosként dolgozik. Az egyik szomszéd a TV2-nek azt mondta, az apa bement ebédelni, ekkor fulladt meg a gyerek. Úgy tudják, mindössze 2 perc alatt történt a tragédia.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mentőhelikopter is érkezett

Az eszméletlen Andikát, egy rendőr vitte a közeli rendelőbe, ahová a mentők is megérkeztek. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR vezetője az esettel kapcsolatban azt mondta: „A mentőket egy orvosi rendelőbe riasztották a kislány újraélesztéséhez. Több mentőegység, köztük Gyermek-mentőorvosi kocsi és mentőhelikopter is érkezett, hosszan küzdöttek a kicsi életéért, de sajnos menthetetlen volt”

1-2 perc is elég a fulladáshoz

„2 perc bőven elég ahhoz, hogy egy ekkora gyerek megfulladjon. Sőt, egy perc alatt is bekövetkezhet a tragédia. Az ilyen pici gyerekeknek a tüdőkapacitása egy felnőttéhez képes minimális, ha a tüdejének egy része megtelik vízzel, már az is fulladást okoz” – mondta a BudaPestkörnyeke.hu-nak Pécsi Andrea.

Veszélyesek a kerti medencék

Az úszóoktató szerint a kertben felfújható és felállítható medencék rejtik a legveszélyesebbek. „Belebukik a gyerek a vízbe, nem tudja, hogy le kell tenni a lábát és nem tud felállni. 2-3 éves is csak csapkod és nem tudja, hogyan kell felemelni a fejét. És elég ha fél pillanatra otthagyják őket, nem győzöm hangsúlyozni, a szülőnek egy pillanatra sem szabad levenni a szemét a vízbe lubickoló gyermekről”.

Úszógumival sem lehet egyedül hagyni a gyereket

A Herceghalmi Delfinek Úszóiskola tulajdonosa szerint egy ilyen szörnyű esetben mindig a szülőnek van felelősége. „Egyszerűen meg kell érteni, hogy egy pillanatra sem lehet egyedül hagyni egy pici gyereket a vízbe. De még úszógumival vagy karúszóval sem. Ha felborul és nincs ott azonnal a segítség, sajnos menthetetlen lesz a kicsi”.

A mentőmellény a legbiztonságosabb

Pécsi Andrea szerint a szupermarketekben megvásárolható kishajók, úszó unicornis figurák nagyon veszélyesek. „A karúszó sem tartja fenn tartósan a gyereket a vízben. Azt kell megértetni a szülőkkel, és én is mindig ezt mondom el, a legbiztonságosabb a mentőmellény”.

Nem tanulnak meg a kicsik úszni

Az úszóiskola tulajdonosa szerint egy kisgyermeket hiába hordanak a szülők babaúszásra, nem lehet őket ilyen pici korban megtanítani úszni. „Nem lehet őket nagyon korán tanítani. A legideálisabb 4-6 éves kor között elkezdeni. Hiába jár valaki kisebb korban úszni, 6-7 évesen ugyanazon a szinten lesz, amelyen az a gyerek, aki 4-5 évesen kezdte”.

Akár 5 év börtönt is kaphatnak a szülők

A pilis tragédia kapcsán gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének gyanúja miatt indított nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya. A szülők akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció