Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban.

Tényleg gondok lehetnek a brit AstraZeneca vakcinával

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „Véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Nemsokára hivatalosan is bejelenthetik

Az egészségügyi szakember utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását – írja az atv.hu

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az egyik kórházban is felfüggesztették az oltást

Közben kedden kiderült, hogy hazaküldik a budapesti Kútvölgyi Kórházból azokat, akiket keddre hívtak be oltásra AstraZeneca vakcinával, értesült a Telex több, egymástól független forrásból.

Hiába mentek oda

Egyik olvasójuk a biztonsági őrre hivatkozva azt írta, hogy reggel óta legalább ötven ember ment oda potyára, sms-t vagy egyéb értesítést senki sem kapott. Egy 12. kerületi csoportban pedig valaki arról számolt be, hogy a többi oltóanyaggal folyamatosan oltanak, csak az AstraZenecát függesztették fel.

Nem küldtek értesítést

Mások is arról számoltak be, hogy semmilyen értesítést nem küldtek a lefújásról. „Külön embert állítottak erre a feladatra, hogy elhajtson minket” – írta András. „Március 6-án mindannyiunknak elmondták, hogy az oltási papírunkra is felírt április 6-i második oltás biztos, ne telefonáljunk előtte, és ne foglalkozzunk azzal, hogy közben kitolják a két oltás közti időt, mert ez minket nem érint.”A Telex azt írja, értesülésük szerint az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása és a Kútvölgyi kórházban felfüggesztett oltás között nincs összefüggés.

Újbudán zavartalanul oltanak az Astrával

A BudaPestkörnyeke.hu úgy tudja, hogy az újbudai Szent Kristóf Szakrendelőben működő oltóközpontban például zavartalanul folyik az AstraZenecaval való oltás. De olvasónk jelzése szerint az 5. kerületben és Csepelen is oltottak ma a brit vakcinával.

Reagált az operatív törzs

Közben az operatív törzs a következő közleményt adta ki: „A Kútvölgyi szakrendelőben a mai napon páran tévedésből megjelentek az egy hónapja tartott AstraZenecás oltás résztvevői közül a második oltásra. Tájékoztatták őket, hogy az AstraZeneca vakcina második oltása már nem 4 hét, hanem 12 hetes különbséggel történik, a második oltásról SMS-behívót fognak kapni az érintettek”.

Nyugaton több országban már felfüggesztették

Hollandia pénteken felfüggesztette az AstraZeneca használatát a hatvan évnél fiatalabbak körében. Néhány nappal korábban Németországban is hasonló döntést hoztak.

Megrendült közbizalom

Az elmúlt hónapokban többször is megrendült a vakcina iránti közbizalom, először a cég klinikai vizsgálati eredményei körüli anomáliák, majd az uniós szállítások akadozása miatt, legutóbb pedig azért, mert felmerült, hogy megnöveli a vérrögképződés kockázatát.

Tájékoztatót küldtek az orvosoknak

Március 25-én orvosoknak szóló tájékoztatót adott ki az AstraZeneca az Európai Gyógyszerügynökséggel és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézettel egyetértésben orvosoknak a vérrögképződésról szóló hírek miatt.

Vérrögképződést okozhat

Azt is írták, hogy ritka esetekben kapcsolat lehet az oltás és az alacsony vérlemezke szám mellett kialakuló vérrögképződés között. FONTOS: Vakcinaháború fenyeget, veszélybe kerülhet az AstraZeneca és a Pfizer-oltások gyártása

Ritka esetben trombózis is kialakulhat

Az oltás beadása után nagyon ritkán, de megfigyelték trombosis és trombocytopenia kombinációját, esetenként vérzés kíséretében, ezért az orvosoknak és az egészségügyi szakszemélyzetnek figyelniük kell a tromboembolia és/vagy a thrombocytopenia jeleit és tüneteit. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva érheted el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter