Asztmásoknak és allergiásoknak is javasolt a koronavírus elleni védőoltás az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív terápiás főorvosa szerint. A főorvos elmondta, az is fontos, hogy az ezekkel a betegségekkel küzdők folytassák a nekik előírt terápiát is.

Nekik is javasolt az oltás

“Az asztmásoknak és az allergiásoknak is javasolt a koronavírus elleni oltás” – mondta szombaton az M1 aktuális csatornán Madurka Ildikó, a Korányi intenzív terápiás főorvosa. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folytatniuk kell a terápiát

A főorvos szerint az is fontos, hogy az asztmások és az allergiások a járvány ideje alatt is kordában tartsák a betegségüket. Éppen ezért fontos folytatniuk a nekik előírt terápiát. EZT IS OLVASD EL: Fekete péntek: 227-en haltak meg az elmúlt napon koronavírus miatt, már több, mint 18 ezer áldozata van a járványnak Magyarországon

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem befolyásolják az oltást

Madurka Ildikó főorvos azt is hangsúlyozta, hogy ezek a terápiák a koronavírus elleni oltást nem befolyásolják.

Könnyebben észlelhető a fertőzés

Kiemelte azt is, hogy a terápia folytatása azért is fontos, mert a koronavírus-fertőzés elején ahhoz hasonló tünetek jelentkeznek, mint amikor az asztma vagy az allergia súlyosbodik. Szerinte a terápia folytatásával így hamarabb észre lehet venni a vírusfertőzést.

Nagy az igény a post-covid ambulanciára

A Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikája Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője, Krivácsy Péter szombaton az M1 aktuális csatornáján pedig azt mondta, hogy nagy az igény a gyermekeknek nyitott poszt-covid ambulanciára. Ezekre a helyekre azokat a gyerekeket várják, akik elkapták a fertőzést, és a betegség után egy hónappal is tüneteik vannak.

Beteltek az időpontok

Krivácsy azt közölte, hogy a klinika csütörtökön jelentette be, hogy megnyitja az ambulanciát, délutánra pedig már júliusig beteltek az időpontok.

Új idősávokat nyithatnak

Jelenleg a klinika csak szerdán, a délelőtti órákban várja a betegeket, azonban az igényekhez igazodva új idősávokat is nyithatnak majd.

Fertőzés után is lehet panasz

Az osztályvezető elmondta, hogy a koronavírus hosszútávú tünetei közé tartozik a gyengeség, az iskolai teljesítménycsökkenés, a fejfájás, a hasi, a keringést és a légzést érintő panasz. Ezeken a visszatérő tünetek kezelésében segít a gyerekeknek nyitott ambulancia.

Konzultáljanak a háziorvossal is

Krivácsy Péter arra kérte a szülőket, hogy az időpontfoglalás előtt konzultáljanak a gyerek háziorvosával is, mert előfordulhat, hogy más probléma áll a tünetek hátterében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Rosta Tibor