Ismét negatív csúcsot döntött a járvány Magyarországon. az elmúlt napon 227 fertőzött halt meg, és több mint 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Közben a Magyar Orvosi Kamara arra kéri a politikusokat, hogy ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni mások tragédiájából.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint 11 132 az új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 560 971 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

227-en haltak meg

Elhunyt 227 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 068 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 366 774 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 176 129 főre emelkedett.  

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

1200 felett a lélegeztetett betegek száma

Jelenleg 10 583 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1237-en vannak lélegeztetőgépen. 

Oltások

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta. A következő napokra a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jutott, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer vakcinákkal oltanak – írják a kormányzati oldalon.

Meghosszabbított korlátozások

Pénteken Orbán Viktor bejelentette, hogy az eredetileg március 22-ig érvényben lévő korlátozásokat kitolják még egy héttel, tehát március 29-ig biztosan maradnak a szigorító intézkedések. A kormányfő arról is beszélt, ha 2,5 millió ember megkapja a vakcinát, akkor fokozatosan megkezdődhet a nyitás. Ezt egyelőre nem tudni, mikor tervezi a kormány.

A MOK kérése

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége és megyei szervezeteinek vezetői kéréssel fordultak a magyar emberekhez, szakmai és politikai döntéshozókhoz, véleményformálókhoz.

A 23. órában vagyunk

„A COVID-19 járvány eddigi legsúlyosabb időszakában, a 23. órában arra kérjük a politikusokat, hogy fejezzék be mind a hamis illúziók keltését, mind a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását” – írják közleményükben.

Ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni

Az orvosi kamara azt kéri, hogy a nyilvánosságra kerülő, vagy szakmai felületeken megvitatott, elsősorban a megbetegedések hatalmas számából következő ellátási problémákból ne politikai tőkét akarjanak kovácsolni, hanem összefogva a politikai, gazdasági és társadalmi kapcsolatrendszerüket a helyi és országos problémák azonnali megoldásának érdekében mozgósítsák.

Terjednek a mutánsok

Magyarországon eddig 1397 esetben igazolták a brit vírusvariánst, amely a járvány közösségi terjedéséért is felelős. 13 esetben a cseh, 6 mintában a dél-afrikai variánst. Brazil variánst egyelőre nem találtak.

Kiemelt kép: Bikás park, a koronavírus áldozataira emlékeztek – Forrás: Facebook