Budapestre költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai része – az erről szóló törvényt hétfőn fogadta el az Országgyűlés. A polgármester szerint az állam minden bizonnyal kompenzálja a települést.

Megszavazta az Országgyűlés, hogy fővárosi kampuszba költözik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai része. Ahogyan azt a BudaPestkörnyeke.hu is megírta, a most megszavazott javaslat szerint új, józsefvárosi épületeket kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetem  az államtól, cserébe az állam pedig ingyen megkapja az egyetem piliscsabai kampuszát.

A polgármester nem örül

Piliscsaba polgármestere nemrég a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak azt mondta, hogy nem örül annak, hogy a város elveszíti az egyetemét. Ezért a település vezetése egy javaslattal fordult a kormányhoz, amely tartalmazza azokat a felújításokat, amelyhez a kormány segítséget nyújthat, kvázi kompenzálja a Piliscsabát.

Farkas András hírportálunknak elmondta, hogy korai lenne még konkrét intézkedésekről beszélni, de az biztos, hogy tér-és útfejújításokat, illetve csatornázási javaslatokat tartalmaz az a terv, amelyet a település vezetősége kidolgozott.

A polgármester azt is hozzátette, hogy valamikor ősszel dől el, hogy Piliscsaba és a kormány között milyen megállapodás születik ebben az ügyben. De ő bizakodó, hisz abban, hogy a település annak ellenére, hogy elveszíti az egyetemét, végül jól fog kijönni a dologból.  Farkas András azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mikor költözik el a Pázmány Piliscsabáról.

Évekig is eltarthat a költözés

Tóth Tamás, a a püspöki konferencia titkára viszont úgy véli, évekig tarthat, míg az egyetem teljesen átköltözik a Palotanegyedbe. Szükség van ugyanis a Józsefvárosi épületek átalakítására, amely időigényes munka lesz.

Farkas András a BudaPestkörnyeke.hu hírportálnak arról is beszélt, hogy a piliscsabai kampusz sincs jó állapotban, bárki is költözik majd oda, alaposan fel kell újítania a komplexumot.

Kiemelt kép: pilicscsabai kampusz – Forrás: ppte.hu