Elsőként számoltunk be itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon arról, hogy a dunavarsányi katolikus templom kerítésének egy részét elbontották és urnafalat építenek a helyére. Amikor a szomszédok megtudták, hogy temető lesz mellettük, kiakadtak. Hatalmas felháborodás lett az ügyből, a fél város nekiment a helyi papnak. Nemrég kiraktak a templomkerítésre egy cédulát, melyen Sándor atya aláírásával az szerepel, hogy az egyház ügyeibe senki sem szólhat bele. Mi is megkerestük a papot.

Kerítésből temető

Dunavarsányban a helyi katolikus templom kerítésének egy részét kedden lebontották, a helyén urnafalas temetkezési helyet építenek. Amikor a szomszédok megtudták, mi készül az önkormányzathoz fordultak, ahol annyit mondtak nekik, szokják meg és a temetések idején ne hallgassanak hangosan zenét, a gyerekek pedig ne játszanak majd az udvaron. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

A lebontott kerítés Dunavarsányban

Fotó: Bernáth Ildikó

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megkérték, hogy álljanak le

Cikkünk megjelenését követően az önkormányzat megkérte a papot, hogy függesszék fel az építkezést, ennek ellenére a templom szomszédságában élők aggódnak, hogy mégis megépül a 200 férőhelyes urnafal.

Akár 1000 temetés

Ez 200 temetést jelentene, ha pedig elfogyna a hely, tovább lehetne bővíteni, így az elkövetkező években akár ezer temetésre is számíthatnának a belvárosban élők. Ezzel nem csak az a problémájuk, hogy a megkérdezésük nélkül temetőt építenek a szomszédba, hanem olyan logisztikai kérdések is felmerülnek, amivel most nem foglalkozik senki.

Nagyobb forgalom, parkolók

A temetésekre gyászolók érkeznek, az elhunytak hozzátartozói rendszeresen látogatni fogják a sírokat, így a Dunavarsány központi helyén lévő templomnál várhatóan nagyobb lesz az autóforgalom, parkolókra lenne szükség.

Semmi köze a szomszédoknak hozzá

Amikor a templom szomszédságában élők megkérdezték az önkormányzatot, azt a választ kapták, hogy nem az ő hatáskörük. A Váci Püspökség az egyik szomszéd elmondása szerint azt közölte velük, hogy a szomszédoknak semmi, de semmi köze hozzá, hogy a tulajdonos, az egyház mit épít a saját telkén.

Ne hangoskodjanak a temetések idején

A felháborodott szomszédok még idegesebbek lettek, amikor az önkormányzatnál azt tanácsolták nekik, hogy békéljenek meg a helyzettel, kössenek kompromisszumot az egyházzal. A szertartások idején a gyerekek ne játszanak, ne hangoskodjanak az udvaron, és ne rendezzenek családi-baráti összejövetelt, sőt füvet se nyírjanak, amikor temetnek.

Nekimentek a papnak

Időközben a fél város a Facebookon nekiesett a papnak Nyomdafestéket is alig tűrő kijelentések jelentek meg róla az egyik helyi közösségi csoportban. Ezt követően az adminok eltávolították a gyalázkodó megjegyzéseket.

Az egyház ügyeibe senki sem szólhat bele

Időközben a templom kerítésére Sándor atya aláírásával felkerült egy cetli, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az urnarendszer miatt az egyház ügyeibe senki nem szólhat bele, sem pártok, sem helyi szervezetek, az aláírás: Sándor atya. Megkerestük a helyi papot, megkérdeztük, ő tette-e ki a cetlit a kerítésre, illetve miért szeretne urnafalat építeni a templom mellé. A paptól napok óta semmilyen választ sem kaptunk.

Nem akart rosszat

Egy helyi Facebbok-bejegyzésben egy hölgy azt állítja időközben beszélt az urnafalról a pappal. Így fogalmazott: „ Beszélgettem ma vele, elmondta sok lehetőséget felsorolt az egyház építészének, de csak azt az egyet fogadta el az építész. Sándor atya hajlandó a kompromisszumokra és átgondolja a püspökség is egész ügyet, ezért áll az építkezés. Ezúton kért meg tolmácsoljam, mivel nem ért az internethez, hogy mindenkitől bocsánatot kér aki úgy érzi megbántotta őt. Soha senkinek nem akar és akart rosszat.” – írja a hozzászóló.

15 urnahelyet már eladtak

Mivel a sajtó megkeresésére Sándor atya nem válaszolt, nem tudjuk, hogy ezt valóban ő mondta-e, a szomszédok azonban állítják: urnafal lesz, mert nekik a pap azt mondta 15 helyet már előértékesítettek. Sajnos úgy néz ki, hogy minden erőfeszítés ellenére előbb, vagy kicsit később megépül az urnafal – írták.

Az egyház tanítása

A dunavarsányi urnafal esete ékes példája az egymás melletti elbeszélésnek és a nulla kommunikációnak. Az ügy egyre kínosabb: ciki az önkormányzatnak, hogy ez egyáltalán megtörténhetett és ciki a megbékélést, az egymás megértését hirdető egyháznak is. Meddig tartana a környéken élőket behívni a templomba, elmondani, miért van szükség erre, aztán meghallgatni őket is. Mindössze beszélgetni kellene, egymáshoz fordulni, alapvetően ez az egyház tanítása is nem? A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. Az 1909-ben alapított Budapest Környéke c. lap modern változata, a BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből lesz fizetése az újságíróknak és ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot biztosítasz a munkánkhoz, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne, egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Kiemelt kép: Cetli a dunavarsányi templomkerítésen