Dunavarsányban a helyi katolikus templom kerítésének egy részét kedden lebontották, a helyén urnafalas temetkezési helyet építenek. Amikor a szomszédok megtudták, mi készül az önkormányzathoz fordultak, ahol annyit mondtak nekik, szokják meg és a temetések idején ne hallgassanak hangosan zenét, a gyerekek pedig ne játszanak majd az udvaron. Frissítés: cikkünk megjelenése után azt az információt kaptuk, hogy az önkormányzat megkérte a helyi papot az építkezés felfüggesztésére.

Ház a templom mellett

Dunavarsány központjában takaros házat vettek a katolikus templom szomszédságában Bernáth Ildikóék hét évvel ezelőtt. A harangozást megszokták, talán meg is kedvelték az évek során, hiszen különös rendszert ad az életüknek. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

200 férőhelyes urnafal

Néhány hónappal ezelőtt hallottak arról a tervről, hogy a templom kerítésébe 200 férőhelyes urnafalat akarnak létesíteni. Már akkor megdöbbentette őket a hír, de azt gondolták, amíg hivatalos értesítést nem kapnak, nem jelenik meg a helyi újságban, vagy esetleg amíg nem kérik a beleegyezésüket, addig csak terv marad.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A paptól tudták meg, hogy mi készül

Kedd reggel azonban megjelentek a munkások, akik elkezdték lebontani a templomkert jelenlegi kerítését. A szomszédokat senki nem értesítette, hogy mi épül. Az egyik szomszéd érdeklődött az atyánál, aki arról tájékoztatta, hogy urnafalat építenek.

Nem örültek a szomszédok

Ildikóék szomszédja nemtetszését fejezte ki. Azt sérelmezték, hogy őket, a templom mellett élőket senki sem tájékoztatta az urnafal építéséről. Érdeklődtek az önkormányzatnál, ahol azt válaszolták nekik: Nem az ő hatáskörük.

Senkinek semmi köze hozzá

A Váci Püspökség Ildikó Facebook-posztja szerint azt közölte velük, hogy a szomszédoknak semmi, de semmi köze hozzá, hogy a tulajdonos, az egyház mit épít a saját telkén. Mivel minden szabályos, a hatósági engedélyeket megkapták, így az építkezés ellen nem lehet semmit tenni.

Ne hangoskodjanak a temetések idején

A felháborodott szomszédok még idegesebbek lettek, amikor az önkormányzathoz fordultak és meghallották ott mit javasolnak nekik. Ildikó elmondása szerint az önkormányzatnál azt tanácsolták, hogy békéljenek meg a helyzettel, kössenek kompromisszumot az egyházzal. A szertartások idején a gyerekek ne tartózkodjanak, ne játszanak, ne hangoskodjanak az udvaron, ne rendezzenek akkor családi-baráti összejövetelt, ne nyírjanak füvet és ne hallgassanak zenét.

Kicsapta a biztosítékot

Ez teljesen kicsapta a biztosítékot a templom szomszédjainál. „Tessék? Mi kértük, hogy temetkezési helyet létesítsenek a közvetlen szomszédunkban? Megkérdezett bennünket valaki? Kérték a beleegyezésünket? Kompromisszum? A kompromisszum az két oldalú. Mi van a másik oldalon?” – teszi fel a kérdést Ildikó a közösségi-oldalon.

Temető a városközpontban

Kinek jut eszébe temetkezési helyet, temetőt létesíteni egy kisváros központjában? – teszi fel újra a kérdést Ildikó, majd így folytatja: „Nem véletlenül kerültek a temetők a települések szélére. Dunavarsánynak is van temetője, az urnás temetőrész ugyan kezd megtelni, de a bővítésére a temetőben is lenne hely.”

Ezeket se hagyd ki!

Gáz kerítésből temetkezési helyet csinálni

Ildikó bejegyzéséhez sokan hozzászóltak, de az önkormányzat és az egyház részéről senki. Sokan együttérzően nyilatkoznak arról, hogy tényleg gáz temetőt építeni egy kerítésbe a város közepén, nem messze az iskolától, óvodától. Vannak, akik arról írnak, hogy más templomok kertjében is van urnás temetőhely, Dunavarsányban miért ne lehetne. Mások hozzáteszik, mivel nem telekszomszédok, ráadásul egy út is van a templomkerítés és Ildikóék telke között, ezért tényleg nem kell megkérdezni az egyháznak a szomszédokat.

Demonstráció a templomnál

Mások azt javasolják, hogy hivatkozzanak arra, hogy az elhunytak hamvai veszélyes hulladéknak minősülnek, azt pedig tilos belterületen elhelyezni. Megint mások demonstrációt szerveznének a templom elé, hogy így tiltakozzanak a 200 férőhelyes urnafal ellen. A dolgok jelenlegi állása szerint Ildikóéknek nem lesz könnyű dolga, hogy megakadályozzák a temetkezési hely kialakítását Dunavarsányban. Ha ugyanis az egyház elhatároz valamit, nem könnyű szembe menni az akaratukkal. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Cikkünk megjelenése után a helyeiktől a következő információt kaptuk: “Tegnap az önkormányzat megtette az első lépéseket, nem vonja ki magát az ügyből. Azt mondták, hogy csak hátráltatni tudják a beruházást, megakadályozni nem. Az önkormányzat megkértem az atyát, míg nem érkezik meg az állásfoglalás az építésfelügyeleti hatóságtól, függesszék fel az építkezést.” – tájékoztatták portálunkat a szomszédok.

Kiemelt kép: Urnafalat építenek Dunavarsányban – Fotó: Bernáth Ildikó