Szerdán is folytatódott a polgári engedetlenség több iskolában, a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium 34 tanára, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola öt tanára nem vette fel a munkát. A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanárai is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Polgári engedetlenség

Múlt pénteken jelentette be a Tanítanék Mozgalom, hogy hétfőtől gördülő polgári engedetlenséget javasolnak. Ez azt jelenti, hogy minden héten másik napon ne vegyék fel a munkát a pedagógusok. A tanárok a polgári engedetlenséggel munkakörülményeik javítását, egy jobb, szabadabb, demokratikusabb oktatási rendszert szeretnének kiharcolni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budakalászon öten sztrájkolni

A Budakalászon lévő Szentistvántelepi Általános Iskola polgári engedetlenséghez csatlakozó öt pedagógusa már harmadik napja nem veszi fel a munkáját.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ők is sztrájkolnak

Hétfőn a meghirdetett gördülő polgári engedetlenséghez csatlakozott a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 33 tanára és a Kölcsey Ferenc Gimnázium körülbelül 30 tanára, Miskolcon a Herman Ottó Gimnáziumból is többen csatlakoztak. A Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára egy flashmobot is szervezett hétfő délelőttre a Nyugati térre.

Megalázóan alacsony fizetések

„Az oktatási rendszerünk számos problémája közül a legégetőbb jelenleg, az oktatásban dolgozók megalázóan alacsony fizetése, ami napról napra egyre kevesebbet ér. Ennek következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát, akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet” – írták a sztrájkoló tanárok a budaörsi gimnázium Facebook oldalán.

Adják vissza a sztrájkhoz való jogot

„Követeljük a kormánytól, hogy teljesítsék a pedagógus szakszervezetek követeléseit és adják vissza a sztrájkhoz való alkotmányos jogunkat! Amennyiben nem teljesülnek követeléseink, rendszeresen fogunk a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni, mert felelősséggel tartozunk a ránk bízott diákok jövőjéért” – írja az ország egyik legjobb gimnáziumának tanári kara.

Kispesten is sztrájkolnak

Szerdán a Kispesti Károlyi Mihály Magyar–Spanyol Tannyelvű Gimnázium munkabeszüntetéséhez csatlakozó tanárai közleményükben azt írták: „A nagyon alacsony fizetések következtében tehetséges, inspiráló kollégák tucatjai hagyják el a pályát kényszerűségből, már olyan iskolákból is távoznak, ahol ez korábban sosem volt gond, és akiket ilyen körülmények között végképp lehetetlen pótolni – ez a közoktatás minőségének további rohamos romlásához, a diákok és tanárok közösségeinek gyengüléséhez vezet”.

Országos sztrájkot szerveznek

A pedagógus-szakszervezetek engedetlenségre nem szólítják fel a tanárokat, de országos sztrájkot szerveznek, amiből csak november végére lehet valami. A tanárok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez az a törvény, ami olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti, lényegében láthatatlanná teszi a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: tiltakozó transzparensek – Forrás: Facebook/Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium