Kásler Miklós az Életközelben videóinterjúban beszélt arról, hogy az idei évben elindult oltóanyag vizsgálat sikeresen bebizonyította, hogy az itthon alkalmazott vakcinák mindegyik hatékony. A miniszternek azonban volt egy igencsak meglepő állítsa, mely szerint  „az AstraZeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az AstraZenecával további oltásokat elvégezni nem célszerű.”

A harmadik oltás

A HVG ezt követően megkereste az EMMI-t a kijelentéssel kapcsolatosan, akik azt válaszolták, hogy a megerősítő oltásnál érdemes a háziorvossal egyeztetve az AstraZenecával oltottaknak más típusú vakcinát választani harmadik oltásként a fokozott védőhatás biztosítása érdekében. A második oltás után 4-6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina, amit elsősorban időseknek, illetve krónikus betegeknek ajánlanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem célszerű

Vagyis nem az a helyzet, hogy a szaktárca egyáltalán nem ajánlja többet az AstraZeneca oltását Magyarországon, és ez már az első és második dózisokra is vonatkozik, hanem csak a harmadik oltást nem célszerű AstraZeneca vakcinával beadni, derült ki a válaszból.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Kapcsolódó:

Fenntartások az AstraZenecával kapcsolatosan

Az AstraZeneca oltásával kapcsolatosan egyébként már korábban is merültek fel aggályok, itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is többször beszámoltunk róla, hogy a vakcina biztonságosságát kérdőjelezték meg többen, ugyanis összefüggésbe hozták több halálesettel is.

Vérrögképződés

Áprilisban például azt írtuk, hogy összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – erről akkor Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője beszélt egy interjúban.

Ez is érdekelhet:

Kombinációk a harmadik oltásra

  • AstraZenecára adható Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Janssen vakcinára Pfizer, Moderna és Sinopharm,
  • a Modernára Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Pfizerre Janssen, Sinopharm és AstraZeneca,
  • a Sinopharmra Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Janssen,
  • a Szputnyikra Pfizer, Moderna és Sinopharm.

Ennyi idő után lehet felvenni

A második oltás után 4-6 hónap után igényelhető a harmadik vakcina, amit elsősorban időseknek, illetve krónikus betegeknek ajánlanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: AstraZeneca – Forrás: MTI/Balogh Zoltán