Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12-15 éves fiatalok számára is ajánlotta pénteken a BioNTech/Pfizer vállalatok közösen fejlesztett Comirnaty nevű, koronavírus elleni vakcináját – erről az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség tájékoztatott pénteken.

Biztonsággal alkalmazható

A közlemény szerint az ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanúgy viselkedik a gyermekeknél, mint a 16 évesnél idősebb serdülőknél és felnőtteknél, ezért minden 12 évesnél idősebb embernél biztonsággal alkalmazható az oltóanyag a koronavírus-fertőzés megelőzésére. A kétdózisú vakcina második adagjának beadását az első beoltást követő harmadik héten ajánlják. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincsenek új mellékhatások

Elmondták, a vizsgálat nem mutathatott ki a BioNTech/Pfizer-oltóanyag esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyermekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 16 éves vagy annál idősebbekéhez. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, a fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak.

Az előnyök felülmúlják a kockázatokat

Kiemelték: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. A német BioNTech vállalat az egyesült államokbeli Pfizerrel együttműködve a hírvivő RNS (mRNS)-alapú vakcinát fejlesztett ki.

Ez történik a vakcina beadása után

A hírvivő RNS (mRNS) molekulák segítségével ártalmatlan vírusfehérje-szakaszok termelődnek az emberi szervezetben, így a szervezet immunválaszt alakít ki a későbbi fertőzés megelőzésére vagy leküzdésére.

Genetikai utasítás

Amikor az ember védőoltást kap, a sejtjei leolvassák a genetikai utasításokat, és a vírus külső felületén elhelyezkedő úgynevezett tüskefehérjék kisebb elemeit állítják elő.

Antitest termelés

Az élő vírus ezeket használja arra, hogy bejusson a test sejtjeibe, szaporodjon és ezáltal okozzon betegséget. A védőoltás után az emberi szervezet immunrendszere idegen anyagként azonosítja ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és fehérvérsejteket termel ellene.

Decemberben engedélyezték a Pfizert

Az Európai Unió december 21-én engedélyezte a BioNTech/Pfizer-vakcina alkalmazását az EU-ban. Ez az első oltóanyag, amely engedélyt kapott az uniós használatra. A koronavírus elleni oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban.

16-18 évesek oltása

Azóta nemrégiben a 16-18 éves korosztályt is elkezdték beoltani a Pfizer vakcinájával, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is beszámoltunk.

Itthon mikor kezdik oltani ezt a korosztályt?

Müller Cecília néhány héttel ezelőtt beszélt az operatív törzsön arról, hogy a 16-18 éves korosztályt követően nagy reménység van arra, hogy a 12-15 évesek vakcinázása is megkezdődjön. Ezt egyébként az elmúlt hetek során több szakember is nagyon fontosnak nevezte. Az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón akkor még csak az engedélyeztetési folyamatról beszélt, melynek eredményeként most az EMA úgy döntött, lehet oltani ezt a korosztályt is a Pfizer vakcinájával. S bár arról nincsenek egyelőre hírek itthon mikor kezdik el alkalmazni, de nem kizárt, hogy a napokban bejelenthetik, hogy már a 12-15 évesek is tudnak regisztrálni, ehhez – csakúgy, mint a 16-17 évesek esetén – bizonyára szülői beleegyező nyilatkozat kell majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik