A 16–18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával – nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának. György István elmondta, hogy péntek éjfélig 60 ezer fiatal regisztrált az oltásra.

Időpontot foglalhatnak a fiatalok

György István, aki egyben az országos oltási munkacsoport vezetője is, felhívta a figyelmet, hogy a 16–18 év közti fiatalok hétfőn, kedden és szerdán regisztrálhatnak az oltásra. A Pfizer-vakcinákat csütörtöktől kezdik beadni a fiataloknak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szülői engedély kell hozzá

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tinédzserek oltásának beadásához szükség van szülői hozzájáruló nyilatkozathoz is. E nélkül a dokumentum nélkül nem fogják beoltani a jelentkezőt.

60 ezren regisztráltak

A 16–18 évesek korosztályába 197 ezren tartoznak, és péntekig 60 ezren jelentkeztek az oltásra. A 16. életévüket idén betöltők 75 ezren vannak és a 18. életévüket elhagyók száma is több tízezerre rúg.

Mi lesz a maradékkal?

György azt is elárulta, mi lesz, ha ennél a korosztálynál nem használják fel a számukra rendelt Pfizer-vakcinákat: a megmaradó adagokról végül az operatív törzs fog döntést hozni.

Három vakcinára is lehet regisztrálni

A regisztráltaknak egyébként már három vakcinára is megnyílt a lehetőség, hogy időpontot foglaljanak: Sinopharm, a Szputnyik V és az AstraZeneca oltásra is lehet jelentkezni. Ezenfelül megnyílt a lehetőség a regisztrációra azoknak, akiknek nincs taj-száma. György István úgy fogalmazott, a regisztráltak már rövid idő alatt – akár másnap – is oltáshoz juthatnak.

Halad az oltási program

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a szombati Moderna-szállítmányból háromezer háziorvos fog kapni, 1900 praxisnak pedig Janssen-oltóanyagot küldenek. Szerinte jól halad az oltási program, eddig több mint 4 millió 260 ezren kapták meg az első oltást, míg közülük 2 millió 450 ezren már a második dózist is megkapták.

Ezt kell csinálni, ha elakadt a védettségi igazolvány

A vakcinaigazolványokról György István azt mondta, hogy legalább 4 milliót már kiküldtek belőlük, a panaszok száma tíz százalék alatti. Azt javasolta azoknak, akik még nem jutottak hozzá az igazolványukhoz, hogy a kormányablakokban érdeklődjenek, ott ki tudják deríteni, miért és hol akadt el a védettséget bizonyító kártya.

Itt is lehetnek

Hozzátette, hogy a központi okmányirodában is kereshetők a meg nem érkezett igazolványok. Itt több mint 25 ezer védettségi igazolvány megvan, tehát ha keresi valaki, akkor rövid időn belül hozzájuthat. Jelezte, ha 30 napon belül nem érkezik meg az igazolvány, a kormányrendelet értelmében nem kell megfizetni a háromezer forintos igazgatási díjat.

Kell az igazolvány

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányülésen beszélt arról, hogy a nyáron majd lehet utazni, de a szolgáltatásokhoz augusztusig biztosan szükség lesz a védettségi igazolványra. A miniszter szerint a jövő héten 130-140 ezer Pfizer-vakcina és 30-40 ezer Moderna-oltóanyag fog érkezni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Balázs Attila