A járvány kitörése óta három tanár halt meg koronavírus miatt. Nemrég egy 39 éves férfi szívét támadta meg a vírus, aki pár nap múlva meghalt. Az államtitkár szerint nincs szükség a pedagógusok tesztelésére, mert “jön az őszi szünet és kisöpri a vírust az iskolákból”.

Hárman haltak meg

A Pedagógusok Szakszervezete három olyan tanárról tud, akik igazoltan koronavírus-fertőzés következtében haltak meg. A 24.hu információi szerint az elhunyt pedagógusok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Budapesten és Vas megyében tanítottak.

Meghalt egy 39 éves tanár

A BudaPestkörnyeke.hu is beszámolt arról, hogy pár nappal ezelőtt meghalt egy 39 éves tanár, aki igazoltan koronavírus fertőzött volt. Egy vidéki kórházban feküdt 12 napig.

Megfázásos tünetei voltak

Szeptember 17-én megfázásos tünetei lettek, de mivel ez ősszel rendszeresen előfordul iskolai közösségben, az elmúlt években nála is, eleinte nem tulajdonítottak nagy jelentőséget neki. 

3 nap alatt romlott az állapota

A 39 éves tanár tünetei másnapra sem enyhültek, felhívta a háziorvosát, aki lázcsillapítót és forró italt javasolt. A szeptember 19-20-i hétvégén jelentősen romlott az állapota, előbb hőemelkedése, majd láza lett, fájt a torka, folyamatosan köhögött. Hétfőre már nagyon rosszul volt, nem kapott levegőt. Újra felhívta az orvost, aki kórházba küldte – írja a 444.hu

Lélegeztetőgépre került

A tanárt csak a kórházban tesztelték, ott derült ki, hogy Covid-fertőzött. De addigra már olyan súlyos lett az állapota, hogy lélegeztetőgépre került. A vírus megtámadta a szívét, október 3-án meghalt.

Tesztet kérnek

A PSZ Budapesti Szervezete a Facebook-oldalán azt írta, kérték, hogy a pedagógusokat teszteljék, a krónikus betegségben szenvedő, illetve idős tanárok mentesítsék a munkavégzés alól.

„Az oktatási dolgozók feláldozhatók”

A szakszervezet szerint erre is „nem” volt a válasz. „Úgy tűnik, hogy az oktatásban dolgozók feláldozhatók. Azt sem lehet tudni, hogy hol, milyen mértékben terjedt el a járvány, az adatokhoz nem fér hozzá a szakszervezet, a kormányzati szervek titkolóznak. Majd jön a szünet és söpör. És az óvodákban? Ott nincs is szünet.”

Az államtitkár elégedett a védekezéssel

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár szerint nem kell szigorúbb védekezést bevezetni az oktatási intézményekben. A politikus szerint nemsokára jön az őszi szünet, amely majd kisöpri a vírust a iskolákból.

Csehországban lezárják az iskolákat

Csehországban szerdától november elsejéig bezárják az általános iskolákat, amelyek a felső tagozaton áttérnek a távoktatásra. A klubok, bárok és a vendéglők pedig november 3-ig lesznek bezárva – közölték a cseh kormány ülése után hétfőn késő este Prágában.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI