Megpróbált elhajtani a helyszínről kedd késő este egy sofőr, amikor a rendőrök igazoltatni akarták Gödön. A férfit azért állították meg, mert már korábban eltiltották a vezetéstől.

Rátámadt a rendőrökre

A rendőrség közleménye szerint a férfi később nem akart kiszállni a kocsiból, és támadólag lépett fel az intézkedő rendőrökkel szemben. Ezután a zavart férfi ellenállását a rendőrök megtörték, bilincselték és a szolgálati autóba ültették. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drogot találtak nála

Az autója átvizsgálásakor a rendőrök kábítószergyanús anyagokat találtak, majd a közlemény szerint „az őrjöngő férfi percekkel később hirtelen elhallgatott”.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Azonnal elkezdték újraéleszteni

Mivel nem mutatott életjeleket, a rendőrök azonnal megkezdték az újraélesztését, és értesítették a mentőket. A kiérkező mentőszolgálat munkatársai átvették a férfi ellátását, de már ők sem tudtak segíteni, a szakszerű ellátás ellenére elhunyt.

Vizsgálódnak

A haláleset körülményeit a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja. Ezzel párhuzamosan a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított eljárást. A rendőri intézkedéssel kapcsolatban pedig parancsnoki kivizsgálás indult.

Milyen rendőri intézkedések vannak?

Körülbelül 40 féle különböző rendőri intézkedést sorol fel a rendőrségi törvény illetve a rendőrség szolgálati szabályzatról szóló BM rendelet. A legismertebbek talán az igazoltatás, alkoholszonda alkalmazása, a motozás, a határforgalom-ellenőrzés, személyvédelem és a helyszínbiztosítás. De olyanok is vannak ami kevésbé ismertek, például tanóráról meglógó tanuló visszakísérése az iskolába. Ezek tulajdonképpen rendőri feladatok, rendőri helyzetek, amik azért vannak külön nevesítve mert mindegyikre más-más szabályok, intézkedési rendek vonatkoznak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Testi kényszer és kényszerítő eszközök alkalmazása 

A rendőr feladatának teljesítése során bárkit felszólíthat arra, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Ha az érintett a felszólításnak nem tesz eleget vagy ellenszegül, a rendőr kényszerítő eszközöket alkalmazhat.

Mi az alapelv rendőri intézkedés során? 

A rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie. Azaz nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Több lehetséges és alkalmas rendőri intézkedés és kényszerítő eszköz közül azt kell választani, amely az eredményesség biztosítása mellett a legkisebb korlátozással, sérüléssel vagy károkozással jár. 

A rendőri intézkedési kötelezettség

A rendőr nem mérlegelhet eljárása során, köteles intézkedni, ha a közbiztonságot, a közrendet sértő vagy veszélyeztető cselekményt észlel, vagy ilyet a tudomására hoznak. Ez ráadásul még civilben is terheli a rendőrt. Gyakran halljuk, hogy egy szolgálaton kívüli rendőr “szolgálatba helyezi magát”. Ilyen nem csak a Drágán add az életed című filmben fordul elő Bruce Willis-szel. Ez vonatkozik minden rendőrre, ha hétvégén ha például a Tesco-ban vásárlóként lopást észlel. Köteles elkezdeni az intézkedést, remélve hogy kollégái hamar a helyszínre érkeznek és ő folytathatja a vásárlást.

Az állampolgár engedelmességi kötelezettsége

A rendőri intézkedésnek mindenki köteles magát alávetni, az utasításoknak eleget tenni, azaz a rendőri intézkedés során annak jogszerűsége nem vonható kétségbe. Egy kivétel van: ha adott esetben a jogszerűtlenség mérlegelés nélkül, kétséget kizáróan megállapítható. Ilyen az ha például egy rendőr emberi méltóságot sértő, vagy testi épségre veszélyes utasítást ad valakinek. 

Mi védi az állampolgárt a jogsértő rendőri intézkedéssel szemben?

Fontos szabály, hogy a rendőri intézkedésről készíthetünk videót a telefonunkkal, azzal, hogy ez nem akadályozhatja a rendőr munkáját. Ez azért fontos mert az intézkedéssel szemben az illetékes rendőrkapitányságnál panaszt lehet tenni 30 napon belül. Emellett az Alapvető Jogok Biztosához is lehet fordulni, itt egy év a határidő. Súlyos jogsérelem esetén, amikor hivatali bűncselekmény gyanúja is felmerül, például bántalmazás, hivatali visszaélés, akkor az ügyészségnél lehet feljelentést tenni. A bilics, gumibot és más kényszerítő eszközök szabályait egy következő cikkben fogom elmondani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció