A BudapestKörnyéke is beszámolt róla, hogy hamarosan egymillió ember beoltására alkalmas orosz vakcina érkezik az országba, ám nemrég kiderült, hogy a magyar hatóságok el sem kezdték az orosz vakcina klinikai vizsgálatát, úgy tudni, hogy az engedélyt az orosz dokumentáció alapján adták ki.

Szijjártó Péter tárgyalt az oroszokkal

Pénteken bombaként robbant a hír, hogy Szijjártó Péter tárgyalt oroszokkal, ugyanis a magyar kormány nagyon lassúnak érzi a brüsszeli vakcina beszerzést, emiatt más járható utakat keresnek annak érdekében, hogy minél nagyobb ütemű lehessen Magyarország lakóinak a vakcinázása. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Három ütemben érkezik majd

Mint megírtuk Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Oroszországban egymillió ember oltására elég vakcina beszerzéséről kötött szerződést, amely három ütemben fog megérkezni: az első hónapban 300 ezer, a másodikban félmillió, a harmadikban pedig 200 ezer ember beoltásához elegendő mennyiségben.

Nincs elég vakcina Európában

“Mivel Európában nincs elég oltóanyag, ezért minden biztonságos és hatásos vakcina beszerzésére szükség van a lakosság mielőbbi oltásához és a korlátozások mielőbbi feloldásához. A kormány megbízásából Szijjártó Péter külügyminiszter Oroszországban megállapodott a Szputnyik V. vakcina beszerzéséről, amelyet a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.” – ezt a koronavírus tájékoztató portálon írják.

Nagy előrelépés

A megállapodást nagy előrelépésnek nevezete egy olyan helyzetben, amikor az oltóanyag lassan érkezik Magyarországra, és a járvány naponta 100-150 ember halálát okozza, napi 10 milliárd forint kár mellett. Szijjártó Péter kifejezte készségét a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére a kölcsönös tisztelet alapján.

Jóváhagyták

Lavrov kitért arra, hogy a járványellenes együttműködés új területe a kétoldalú kapcsolatoknak. Szerinte a Szputnyik V jól bizonyított Magyarországon, aminek következtében a magyar szakemberek jóváhagyták használatát.

Velük tárgyalt Szijjártó

Szijjártó Péter pénteki moszkvai tárgyalópartnerei között szerepel Lavrov mellett Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Nyikolaj Sulginov energetikai, Mihail Murasko egészségügyi, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Alekszej Miller, a Gazprom és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

De mi a helyzet a december végén leszállított 6000 adag Szputnyikkal?

Lapunk is beszámolt róla, hogy december végén 6000 adag Szputnyik V érkezett az országba, ami azóta is a fagyasztóban áll, holott a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma korábban arról tájékoztatott, hogy az „orosz vakcinaszállítmányt először 3000 önként jelentkezőnek fogják beadni. Ha pedig ezen teszt során nem jelentkeznek súlyos mellékhatások, akkor a magyar hatóságok is engedélyezik a gyógyszer általános használatát.

A tesztelés végül elmaradt

Bár ahogy fentebb is írtuk a kormányzati portálon ez áll: “Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.” Ennek ellenére a tesztelés végül elmaradt, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet szerint azért, mert megérkeztek „az orosz klinikai III-as fázis előrehaladottabb, interim (köztes) eredményei is, amelyet több tízezres populáción végeztek, a beérkezett adatok pedig alátámasztották az intézet pozitív értékelését” – írja a Népszava. Azt azonban már nem indokolták, hogy heteken keresztül erről miért nem tájékoztatták a közvéleményt.

Felhasználják a 6000 ezer vakcinát is

A Népszava úgy tudja, hogy a hatezer adag vakcinát hamarosan felhasználják az oltási programban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elérni.

Kiemelt kép: Illusztráció