Meghökkentő templom egy mellékutcában, kozmikus világmodell a dombtetőn. Ha valaki nem keresi, nem is találja meg, pedig az épület egyedülállóan látványos. Nem csak az agglomerációban, de az egész országban különleges, egyszerűen látni kell!

A templom bejáratánál poros terecske, kocsmával. A platánok alatt néhány férfi sörösüveggel a kezében hűsöl, és figyeli, ki megy be a templomkertbe. A kis kertkapun túl rózsabokrok keretezik a kör alaprajzú templomot.

Egyedülálló templom

A halászteleki Árpád-házi Szent Erzsébet-templom az ország egyetlen jurtatemploma. A 16 sarokkal közrefogott gömbhéj, a magyar Szent Korona boltozatának formáját veszi fel, nyitott opeionja fölött kis szögben elfordított latin kereszttel. A templom az 1970-es–80-as évek egyik jelentős organikus alkotása, tervezője Csete György volt. Az épület kialakításában a tervező kozmikus világmodellje jelenik meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Rendhagyó oltár

A keresztelő pult és a papi szék gótikus elemeket tartalmaz, az oltár pedig rendhagyóan kör formájú. A tubernákulumot a templom szerkezetének kicsinyített másaként a helyi SzIMFI dolgozói készítették. Az oltár mögötti zászlókat, a miseruhát és az oltárterítőt Csete György felesége, Csete Ildikó textilművész készítette.

halasztelek-arpad-hazi-szent-erzsbet-templom-2

Ősi magyar sátorforma

Ez a különleges templom 1976 és 1986 között épült, a római katolikus és a görögkatolikus hívek összefogásával, Szenderfi Ferenc plébános kezdeményezésére. A templom épülete ősi magyar sátorforma, szimbolizálva ezzel az égbolt és a föld találkozását. A templom tér a hagyományos katolikus templomok térszervezésével felhagyva centrális teret alkot, ahol a félgömb kupola középpontjában helyezkedik el az oltár. A tér belső elrendezésénél az aranymetszés szabályait alkalmazták. A templom halásztelek központi részén van, mégsem egyszerű észrevenni.

Szakrális építmény

A tervező, Csete György a radikális organikusok csoportjához tartozik. Épületei a magyar történelemhez kapcsolódnak, templomai rendszerint centrális elrendezésűek, többszintesek, így ez a temploma is, mely az első szakrális építménye. Ez tulajdonképpen egy rézlemez-fedésű félgömb, mely formájában a magyar sátrat, a jurtát idézi.

Nyíló rózsát mintáz az oltár

Az épület belső szerkezete – mintegy negatív formaként – a gömb formájú szentségházon rajzolódik ki. A nyíló rózsát mintázó oltár a templom titulusának és védőszentjének, Szent Erzsébetnek a legendájára utal.

Háromszintes jurtatemplom

Előzőleg csak szűkös miséző hely volt a településen. A hetvenes évek végén kapott az egyházmegye engedélyt az új templom megépítésére, de csak akkora alapterületű lehetett, mint a korábbi miséző helyként is használt paplak.

Csete György építész szellemes ötlete volt, hogy ide egy háromszintes „jurtát” kell építeni. Az első szint földbe mélyesztve a plébánia közösségi termeinek ad helyet, a második szint a plébánia – mindez betonból, illetve téglából, köralaprajzzal – és a felső szint a félgömb alakú, fából készült jurtatemplom, kívül rézlemezborítással.

A templom stílszerűen föntről kapja a fényt. A hajdani miséző hely egyetlen művészi alkotása egy szép tiroli Szent Erzsébet-szobor volt. A jurtatemplomnak is ez lett az ékessége, és ezért választották Szent Erzsébetet a templom védőszentjéül.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu