A koronavírus jelenléte miatt október 1-jétől minden oktatási intézményben kötelező a lázmérés. A Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában azonban nem kell reggelente sorban állni emiatt a diákoknak, ugyanis hőkamerák mérik a belépő diákok és tanárok testhőmérsékletét. Ez a megoldás ráadásul egész nap biztosítja a lázmérést, ugyanis a hőkamera mindenkit mér, aki elhalad előtte a nap folyamán és azonnal jelez, ha szükséges.

Egy hét után leállt az iskola

Koronavírus fertőzés miatt a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolába mindössze egy hetet jártak a diákok, ugyanis át kellett állniuk a digitális oktatásra. Az intézményben azóta újra folyik a tanítás, mostantól azonban hőkamerák figyelik folyamatosan a diákok és a tanárok testhőmérsékletét.

Két hőkamerát szereltek fel

Az eszközöket a Konica Minolta Magyarország Kft. biztosítja 2 évre az iskola számára. A hőkamerás lázmérés első néhány napjának tapasztalatáról az intézmény igazgatója mesélt: „Két kamera került az intézmény két lépcsője fölé, hiszen ezen a két lépcsőn közlekednek a diákok egész nap.

Üzenetet küld a rendszer

Igyekeztünk gyermekközpontú módon elhelyezni a hőkamerákat, így beleilleszkedik a környezetbe, nem zavarja a diákokat, és ha valamelyik tanulónak a testhőmérséklete magasabb, azt nem sípolással, hanem csak üzenettel jelzi a rendszer, hogy adott esetben ezzel se okozzunk kellemetlen perceket.

Folyamatosan mérnek

Egyébként óriási segítség az, hogy hőkamerák mérik folyamatosan a tanulók testhőmérsékletét, 850 diáknál mindezt kézi hőmérővel elvégezni nem lenne kis feladat, így ez a megoldás nagy terhet vesz le a pedagógusok válláról, és a kollégáim is jobban tudnak koncentrálni a nevelő-oktató munkára.

Biztonságos iskola

„Iskolakezdéskor szomorúan értesültünk a hírekből, hogy több iskolában megjelent a koronavírus, és arra kényszerültek, hogy digitális oktatásra álljanak át. Egyetértünk azzal, hogy a gazdaság nem állhat le, az iskoláknak működniük kell, de csak és kizárólag a maximális biztonság mellett, ezért számos cégnek nyújtottunk már megoldást hőkamerás rendszereinkkel, hogy a biztonságos munkavégzés a munkahelyen biztosított legyen” – mondta a Konica Minolta Magyarország Kft. képviseletében Kószás Attila regionális marketing vezető

Sürgős megoldás

Vezetőtársaimmal úgy döntöttünk, hogy támogatunk egy olyan kezdeményezést, ami most kifejezetten sürgős és hasznos a társadalom számára, és úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi helyzetben az iskolák és óvodák védelme az egyik legfontosabb.

Nyitottak az újra

Ennek értelmében a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolával felvettük a kapcsolatot, akik nyitottak voltak az új technológia iránt, ami a gyerekek és az ott dolgozók védelmét szolgálják, azonban a működési folyamatokat nem gátolják, hanem inkább támogatják.

Két évig adják a hőkamerákat

Feltérképeztük a helyszínt, megterveztük a hőkamerák telepítését és a megállapodás keretében 2 éves időtartamra 2 db hőkamerát telepítettünk az épületbe, amelyek folyamatosan figyelik a gyerekek és a tanárok testhőmérsékletét.” – mondta a marketing vezető.

Megosztják a tapasztalatokat

A Budaörsi 1. Számú Általános Iskola intézményvezetője kész arra, hogy tapasztalataikat megossza más intézményekkel, a technológia kipróbálására is lehetőséget biztosít. Továbbá nyitott a telepített kamerarendszer új funkcióinak tesztelésére – mint például a maszk detektálása -, amelyek a diákok és a személyzet védelmét szolgálják.

Hogyan segítenek a hőkamerák a koronavírus kapcsán hozott óvintézkedésekben?

A hőkamera folyamatosan és automatikusan mér, nincs szükség kezelőszemélyzetre, aki elhalad a kamera látókörében, annak testhőmérsékletét jól kontrollálható körülmények között kifejezetten magas, akár 0,1 Celsius fok pontossággal méri.

Nagy előnye a kameráknak a kézi lázméréssel szemben, hogy alkalmazásával a diákok és tanárok testhőmérsékletét nem csak reggel, az épületbe való belépéskor méri, hanem egész nap, így akkor is jelez, ha valaki nap közben lesz lázas, ráadásul az iskolába belépő személyek (szülő, postás, külső munkavállalók) testhőmérsékletének mérése is biztosított.

Ezen felül igény esetén a hőkamerák szoftveres alkalmazás és egyéb beállítás révén képesek megállapítani, hogy ki visel maszkot és ki nem. A hőkamerák szerepe pedig nem ér véget, ha a járványügyi intézkedésekre már nincs szükség, ugyanis egyéb betegségek szűrésére is ugyanígy alkalmas, de át is szerelhető, például külterület megfigyelésére.

Kiemelt kép: illusztráció